Marchewka na zdrowie
Marchewka to warzywo o delikatnym, słodkim smaku, które doskonale nadaje się na dania dla niemowlęcia.
Jest bogata w prowitaminę A i witaminę B6, więc doskonale działa na odporność, skórę i wzrok.
Rzadko wywołuje alergię, więc sok ze świeżej marchewki można podać niemowlęciu już po 4. miesiącu życia.
Dokładnie wyszorowaną, oskrobaną i przelaną wrzątkiem marchewkę należy utrzeć na drobnej tarce, przełożyć na gęste sitko i sok wycisnąć łyżeczką.
Taki przysmak należy przygotować tuż przed zaserwowaniem dziecku.
Niemowlę, które jada już posiłki uzupełniające, na pewno polubi marchewkę ugotowaną w małej ilości wody i zmiksowaną z łyżeczką świeżego masła albo zupkę jarzynową na bazie marchewki.
Z kolei maluszka pod koniec 1. roku życia warto poczęstować surówką z marchewki drobno startej ze słodkim jabłkiem, doprawioną sokiem z cytryny, cukrem oraz oliwą.