Reklama

Reklama

Mariaż kiszonej kapusty z ziemniakami

Ciapkapusta - taką chwytliwą nazwę nosi śląskie danie, które łączy ziemniaki, kiszoną kapustę i boczek. Jak ją przygotować, dowiemy się z książki "Obiady" Ewy Wachowicz.

1 kg ziemniaków, 1 kg kiszonej kapusty i pół kg boczku - lista składników ciapkapusty jest śmiesznie krótka. Ziemniaki i kapustę ugotujmy w oddzielnych garnkach. Kapusty nie odcedzajmy - powinna być kwaśna. Boczek pokrójmy w kostkę, przełóżmy na patelnię i na wolnym ogniu wysmażmy na skwarki.

Ziemniaki odcedźmy. Dodajmy skwarki - wraz z wytopionym tłuszczem (część skwarków zostawmy do dekoracji). Utłuczmy. Wymieszajmy z ugotowaną kapustą.

Przed podaniem okraśmy skwarkami. (PAP Life)

autor: Andrzej Grabarczuk

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje