Reklama

Reklama

Marmolada ze śliwki, czyli jadalny prezent

Zamiast tradycyjnego prezentu z okazji świąt możemy podarować bliskim coś jadalnego. Chociażby słoik marmolady ze śliwki. "Jestem przekonany, że jeśli prezent zawiera odrobinę własnego wysiłku, jest dużo cenniejszy" - uważa dziennikarz kulinarny Paweł Loroch

"Jadalne prezenty to przepiękny trend. Już od wielu lat zwykłem w sezonie robić dżemy, konfitury. Potem je masowo rozdaje, co przynosi nadspodziewane efekty. Nie wiem, co musiałbym kupić, żeby zrobić takie wrażenie na obdarowywanych, jak robią dwa słoiczki moich malin z rumem i śliwką kalifornijską" - opowiada PAP Life Loroch.

Reklama

Bliskim możemy sprezentować chociażby słoik marmolady ze śliwki według przepisu Krzysztofa Rabeka z warszawskiej cukierni Odette. Do przygotowania tego przetworu potrzebne będą: 

Składniki

  • 500 g śliwki kalifornijskiej
  • 3 suszone morele
  • 3 suszone figi
  • sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy
  • 100 ml wody
  • laska cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta cynamonu

Sposób przygotowania

"Do garnka włożyć pokrojone na kawałki śliwki, morele i figi. Wlać sok z pomarańczy. Dodać 1/4 laski cynamonu oraz pozostałe przyprawy. Gotować na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Po uzyskaniu konsystencji marmolady zmiksować, przełożyć do słoiczka i schować do lodówki" - instruuje, za pośrednictwem PAP Life, cukiernik. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje