Marokańska zupa z kuskusem
Odrobina egzotyki.

Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- 400 g chudej wołowiny
- sól
- harissa
- 1 litr bulionu
- 240 g marchewki
- 2 czerwone papryki
- 250 - 300 g selera naciowego
- 100 g suszonych moreli
- 50 g krojonych pomidorów
- 100 g kuskusu
Przygotowanie:
Cebule pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać i przesmażyć mięso. Pod koniec dodać cebulę i czosnek i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Lekko posolić, dodać pół łyżeczki harissy. Wlać bulion, gotować 1,5 godziny. Po godzinie dodać morele.
Marchewkę, paprykę i selera pokroić na kawałki, dodać do zupy razem z pomidorami na 10 minut przed końcem gotowania. 100 ml wody zagotować z ½ łyżeczki soli i łyżeczką oleju. Garnek zdjać z ognia, wsypać kuskus i odstawić na 2 minuty, aby napęczniał. Kuskus podawć do zupy.