Marokańskie ciasteczka

Egzotyczne inspiracje.

Składniki na ok. 45 sztuk:

- 50 dag mąki,
- 10 dag cukru pudru,
- 2 łyżki ziarenek sezamu,
- szczypta soli,
- 10 łyżek oliwy,
- 15 łyżek stopionego masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

1. Patelnię mocno rozgrzej. Wsyp ziarenka sezamu. Stale mieszając zrumień (uważaj, aby się nie przypaliły). Przełóż na talerzyk. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
2. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem. Przesiej do miseczki. Dodaj szczyptę soli i zupełnie zimne ziarenka sezamu. Wlej oliwę i uprzednio stopione masło. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto (jak na chleb). Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
3. Następnego dnia dodaj proszek do pieczenia (możesz go wcześniej rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody). Nabieraj małe porcje przygotowanego ciasta. Formuj kuleczki. Układaj je na przykrytej pergaminem blasze. Piecz około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 st. C.
Przygotowanie 70 minut
Sztuka 95 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas