Marynowane cebulki

Przygotowywanie domowych przetworów wielu z nas jawi się jako skomplikowany i problematyczny proces. W rzeczywistości to naprawdę łatwe, a nagroda jest wspaniała!

Cieszą oczy i podniebienie
Cieszą oczy i podniebienie123RF/PICSEL

1. Szykujemy słoiki - będziemy potrzebować ośmiu sztuk średniej wielkości (ok. 200 ml). Myjemy je starannie i wyparzamy wrzątkiem. Pozostawiamy do całkowitego wyschnięcia i wystygnięcia.

2. Cebulki obieramy z zewnętrznej warstwy, oczyszczamy. 

3. Zalewa: w garnku zagotowujemy litr wody ze szklanką octu, dodatkiem soli, cukru, listków laurowych i ziela angielskiego. Gotowy płyn przelewamy przez sito (albo wyławiamy z niego liście laurowe i ziela angielskie).

4. Do każdego słoika wrzucamy po 3-4 ziarenka gorczyce, następnie wypełniamy je w 3/4 cebulkami. Na wierzch ponownie wrzucamy gorczycę. Wlewamy ciepłą zalewę. Zakręcamy słoiki.

5. Pasteryzacja: Na dnie dużego garnka wykładamy czystą ściereczkę, a na niej pierwszą partię słoików (nie powinny się stykać). Zalewamy słoiki gorącą wodą (ponad powierzchnię wody powinno wystawać ok. 3 cm słoika), doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę i wyjmujemy słoiki. Wycieramy je, upewniamy się, czy są dokładnie zakręcone i stawiamy je do góry dnem na kuchennym blacie wyłożonym suchą ściereczką. Podobnie postępujemy z drugą partią słoików. Do góry dnem powinny stać dobę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas