Marynowane patisony
Przygotuj je na zimę.
Składniki:
- 50 dag małych patisonów
- 0,5 litra wody
- 5 łyżek octu 6 %
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- listki laurowe
- ziele angielskie
- kilka goździków
Przygotowanie:
1. Patisony umyj, pokrój na ćwiartki. Zalej wodą i gotuj 5 minut. Możesz je też obgotować kilka minut na parze. Odcedź. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, sól, listki laurowe, ziele angielskie, kilka goździków. Zagotuj, ostudź.
2. Do umytych i wyparzonych słoików włóż pokrojone patisony, zalej zalewą. Do każdego słoika możesz jeszcze wlać pół łyżeczki oleju rzepakowego. Słoiki zakręć. Do dużego garnka włóż na dno złożoną ścierkę, poustawiaj słoiki i gotuj je około 30 minut. Wyjmij z garnka, dokręć pokrywki, postaw do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw na całą noc.