Marynowane śliwki na ostro: Idealne do mięs
Suszone, w occie, kompot i powidło — jest wiele sposobów na przetwory ze śliwek na zimę. Przetwory ze śliwek nie muszą być słodkie, można przygotować owoce na ostro. Jednym z takich pomysłów są śliwki na ostro do słoików. Marynowane ślwiki idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs.
Śliwki na ostro: Przepis
Aby wykonać marynowane śliwki, potrzebne będą: kilogram niezbyt dojrzałych śliwek węgierek, litr wody, półtora litra octu spirytusowego, 35 dekagramów cukru, dwa goździki, niewielki kawałek cynamonu, dwa liście bobkowe, pięć ziaren ziela angielskiego.
Rada: cukier można zastąpić łyżką miodu.
Przetwory ze śliwek węgierek na ostro: Wykonanie
Przygotowanie śliwek na ostro do słoików nie jest trudne, jednak wymaga rozłożenia pracy na trzy dni.
Dzień pierwszy: śliwki należy umyć, nakłuć ostrym nożykiem w kilku miejscach i wsypać do dużego słoja. Następnie zagotować litr wody z przyprawami i cukrem. Do gotującego się naparu trzeba wlać ocet. Gorącą zalewę należy wlać do słoja ze śliwkami i pozostawić na noc.
Dzień drugi: odcedzić śliwki i pozostawić na durszlaku. Zalewę przelać do garnka i zagotować. Śliwki znów włożyć do słoja i zalać gorącą zalewą, pozostawić pod przykryciem na kolejną noc.
Dzień trzeci: po raz kolejny należy odcedzić śliwki na durszlaku a zalewę zagotować. Do wrzącego naparu wrzucić śliwki i raz jeszcze zagotować na wolnym ogniu. Słoiki wyparzyć i ogrzać. Można to zrobić w garnku z gorącą wodą — używające tej samej metody, co podczas pasteryzacji lub myjąc w zmywarce bądź wkładając słoiki do piekarnika. Gdy naczynia będą ciepłe, należy włożyć do nich śliwki w zalewie i dokładnie zamknąć.
Śliwki na ostro doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięs. Można na ich bazie przygotować sos, nafaszerować nimi kotlety de volaille czy zajadać jako dodatek do mięsnych dań. Przetwory ze śliwek węgierek na ostro, to ciekawa alternatywa dla klasycznych, słodkich przepisów.