Marynowane steki z karkówki
Z grilla.

Składniki dla 4 osób:
- 2 gałązki bazylii, - po 1 gałązce rozmarynu i szałwii, - 6 łyżki oleju, - 3 łyżki soku z cytryny, - 4 steki z karkówki (po ok. 175 g), - 250 g cukinii, - 400 g kolb kukurydzy (z puszki), - sól, - pieprz, - 1 cebula, - 2 pomidory, - 200 ml sosu Salsa
Przygotowanie:
Zioła umyć i posiekać. Wymieszać z olejem i sokiem z cytryny. Cukinię i kolbki kukurydzy pokroić na grube kawałki. Przygotowane składniki skropić marynatą. Przykryć i odstawić na około 30 minut. Steki piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut, warzywa ok. 5 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Na sos: obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę. Z pomidorów usunąć nasiona, a miąższ drobno pokroić. Salsę połączyć z pokrojoną cebulą i pomidorami i podawać do mięsa i warzyw.
Czas przygotowania 30 minut Jedna porcja zawiera 2310 kJ/552 kcal
Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!