Marynowany karp po rumuńsku

Z dodatkiem białego wina.

Składniki:

1,2 kg filetów z karpia, 2 cebule, łyżka pasty pomidorowej, łyżka mąki, 2 łyżeczki papryki w proszku, 4 łyżki oleju, sok z połowy cytryny, liść bobkowy, szklanka białego wina, sól.

Przygotowanie:

Filety z karpia posolić i opanierować w mące wymieszanej z papryką. Na patelni rozgrzać połowę oleju, obsmażyć filety ze wszystkich stron, wyjąć i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z patelni wylać tłuszcz, na którym smażyła się ryba, wlać pozostały olej.

Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w plastry cebulę, lekko ją zezłocić, dodać do ryby. W rondlu zagotować wino z sokiem z cytryny, liściem bobkowym i pasta pomidorową. Polać sosem rybę z cebulą i zapiec w piekarniku. Wyjąć, ostudzić i wstawić na noc do lodówki. Podawać na zimno przybraną plastrami cytryny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas