Marynowany stek wołowy z ostrym dipem cebulowo-żurawinowym
Oryginalny przepis na steki dla czterech osób.

Składniki dla czterech osób
Na steki:
- 4 gałązki rozmarynu, - 1 pęczek tymianku, - 2 łyżeczki grubo zmielonych ziaren pieprzu, - 2 łyżki oliwy z oliwek, - 4 steki wołowe po 200 g, - sól
Na dip:
- 250 g cebuli, - 1 łyżka oleju, - 1 mała zielona papryczka chili, - trochę wermutu, - 100 ml sosu Cumberland, - 75 g suszonych żurawin amerykańskich, - sól, pieprz
Przygotowanie
1. Zioła opłukać, grubo posiekać. W płaskiej miseczce wymieszać je z pieprzem i oliwą z oliwek. W mieszance obtoczyć steki wmasowując marynatę w mięso. Odstawić na noc do lodówki pod przykryciem do zamarynowania. 2. Na dip: cebule obrać i grubo posiekać. Rozgrzać olej, smażyć na nim cebulę przez 8 - 10 minut. Papryczkę chili oczyścić, opłukać i drobno pokroić. Dodać do cebuli, smażyć razem przez chwilę. Dolać odrobinę wermutu. Dodać sos Cumberland, wymieszać. Żurawiny grubo posiekać i dodać do mieszanki. Przyprawić odrobiną soli i pieprzu. 3. Wyjąć steki z marynaty, osuszyć. Piec na rozgrzanym grillu na węgiel drzewny z obu stron przez ok. 5 minut. Steki posolić i podawać z dipem cebulowo-żurawinowym. Czas przygotowania ok. 30 minut plus czas marynowania. Wartości odżywcze jednej porcji ok. Białko: 45,8 g Tłuszcz: 16,8 g Węglowodany: 31 g Wartość energetyczna: 457 kcal, 1916 kJ