Masala chai pancakes
Pancakes to coraz popularniejsza w Polsce forma deseru. Można jeść je w towarzystwie rozpuszczonej czekolady, z bitą śmietaną lub tradycyjnie – z owocami. Poniżej przepis na aromatyczne pancakes z korzenną nutą.

Składniki
- Herbata np. Akbar Pure Ceylon
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Łyżka miodu
- Kilka goździków
- Laska cynamonu
- Gwiazdka anyżu
- Szczypta soli
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej w rondelku razem z anyżem, goździkami i cynamonem. Gotuj je przez 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj do niego herbatę i parz ją przez 5 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj do niego miód. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj napar z mleka, masło i jajka. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło. Smaż na patelni. Podawaj czyste lub z ulubionymi owocami.