Reklama

Reklama

Masala chai pancakes

Pancakes to coraz popularniejsza w Polsce forma deseru. Można jeść je w towarzystwie rozpuszczonej czekolady, z bitą śmietaną lub tradycyjnie – z owocami. Poniżej przepis na aromatyczne pancakes z korzenną nutą.

Składniki

  • Herbata np. Akbar Pure Ceylon
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżka miodu
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu
  • Gwiazdka anyżu
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania

Mleko podgrzej w rondelku razem z anyżem, goździkami i cynamonem. Gotuj je przez 3 minuty ciągle mieszając. Następnie dodaj do niego herbatę i parz ją przez 5 minut. Po tym czasie odcedź napar i dodaj do niego miód. Odstaw do ostygnięcia. Mąkę połącz z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj napar z mleka, masło i jajka. Wszystko razem wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby ciasto wyrosło. Smaż na patelni. Podawaj czyste lub z ulubionymi owocami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje