Maślaki z kalafiorem
Z letniej kuchni.

Składniki :
- 1 średniej wielkości kalafior, - 10 - 15 maślaków, - 0.5 bochenka czarnego chleba (litewski żytni 450 g), - 1 szkl. mleka, - 8 jaj, - 100 g żółtego sera, - sól, - czarny mielony pieprz Do upiększenia: - 5 maślaków, - 5 kawałeczków kalafiora, - nać pietruszki, - masło do posmarowania formy do pieczenia.
Przygotowanie:
Chleb pomoczyć w mleku i zemleć w maszynce do mielenia mięsa, wymieszać z 2 ubitymi jajkami i złożyć do posmarowanej formy, wyrównać powierzchnię. Maślaki ugotować w posolonej wodzie razem z pokrajanym w duże kostki kalafiorem. Zostawić maślaki do upiększenia, a resztę zmielić lub drobno skroić, posolić, przyprawić pieprzem i wyłożyć do formy na chleb. Na górę warstwa kalafiorów w kawałeczkach. Ubić 6 jaj, wymieszać z potarkowanym serem i zalać kalafiory. Górę upiększyć i piec w piekarniku w temp. 200 st. C. Gotową potrawę upiększyć natką pietruszki.