Masło, mleko czy jajko? Jakie dodatki wzmocnią smak kawy?
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez wypicia filiżanki aromatycznej kawy. Jest to jeden z najpopularniejszych napojów, który skutecznie orzeźwi organizm. Niektórzy wolą rozpuszczalną, inni parzoną w ekspresie. Są zwolennicy słodzenia, dolewania do niej mleka albo śmietanki, a znajdą się też i tacy, którzy hołdują zasadzie, że może ich pobudzić jedynie sam czarny napój. Istnieją również produkty, które podkręcają jej smak i nadają jej wyjątkowego charakteru. Jakie składniki dodaje się do kawy? Które z nich wskazują, że zyskuje właściwości odchudzające? Na to pytanie znajdziesz odpowiedź w artykule.
Kawa zabielana
Jednym z najpopularniejszych sposobów na podkręcenia smaku kawy jest jej zabielenie. Najczęściej stosuje się w tym celu mleko albo śmietankę. Jednak nie każdy może skusić się na dodawanie nabiału do czarnego napoju, ponieważ może on wywoływać uczulenia, a także powodować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Zamiast tego warto wybrać inne dodatki, które nadadzą kawie charakteru. Można w tym celu użyć mleka kokosowego, migdałowego, owsianego, sojowego oraz konopnego. Takie wkładki powodują, że całkowicie zmienia się smak napoju oraz jest bezpieczny dla osób z nietolerancją laktozy. Poza tym mogą po niego sięgnąć weganie.
Aromatyczne przyprawy
Możemy sprawić, że zapach kawy będzie miał nieco orientalną nutę, a aromat parzenia będzie unosił się w całym domu. Dodanie przypraw nie tylko nada napojowi ciekawego smaku napojowi, ale sprawi również, że zyska on właściwości zdrowotne. Najczęściej wybieramy w tym celu cynamon, kardamon czy imbir, które kojarzone są z okresem zimowym. Jednak można sięgnąć śmiało także po papryczkę chilli albo pieprz, który doda porannemu rytuałowi odrobinę pikanterii. Taki dodatek sprawi też, że waga zacznie spadać, bowiem ostre przyprawy podkręcają metabolizm.
Owocowa wstawka
Popularnym zamiennikiem kawy jest herbata, którą wzbogacamy różnymi dodatkami. W tym celu najczęściej sięgamy po składniki słodkie: cytrynę albo miód. Osławiona bawarka, czyli herbata z mlekiem u niektórych wywołuje mieszane uczucia. Skoro najpowszechniejszy dodatek do kawy współgra z herbatą, to czy słodkie wstawki będą pasowały do czarnego napoju, jakim jest kawa? Wszystko zależy od upodobań, ale istnieją zwolennicy takich połączeń. Świeży sok z wyciśniętych owoców, takich jak mango, banan, ananas albo cytryna w połączeniu z kawą, sprawi, że zyska ona nietypowy smak, zatem czemu nie spróbować? Najlepiej kawę w takiej aranżacji przygotować w wersji letniej – na zimno. Może stanowić zastrzyk witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nietypowe dodatki
Jeśli zestawienie kawy z sokami owocowymi wydaje się niektórym nieco zaskakujące, to warto sięgnąć po nieco inne rozwiązania. Swoich zwolenników ma już tzw. "bulletproof coffee", czyli nic innego jak kawa z masłem. Specjaliści przekonują, że dodanie do filiżanki czarnego napoju solidnej dawki tłuszczu może wspomagać kurację odchudzającą. Inna propozycja zakłada dodanie do kawy jajka. Oczywiście, nie całego. Utarte z cukrem żółtka wlane do podwójnego espresso powodują, że na powierzchni utworzy się smakowita i delikatna pianka. Kolejnym sposobem na złagodzenie charakterystycznego, ostrego i odrobinę kwaśnego smaku kawy jest dodanie cukru. Jednak znawcy przekonują, że w tym celu można użyć soli. Nie należy tylko przesadzać z jej ilością, bo – podobnie jak kofeina – podnosi ciśnienie tętnicze krwi.