Masz gości na sylwestra? Z przepisami Ewy Wachowicz ugościsz ich bez wysiłku

Przed nami noc jedyna w roku - sylwestrowa! Większość z nas bawić się będzie w domach w gronie przyjaciół i rodziny. Wiadomo - najważniejsza jest atmosfera, dobra muzyka i świetne humory, ale trzeba też coś zjeść (same napoje nie wystarczą!). Jeśli głowisz się, czym ugościć imprezowiczów, mamy dla ciebie prawdziwą gratkę - sylwestrowe menu Ewy Wachowicz. Jest i coś na ciepło, coś na zimno i na słodko. Smacznego i udanej zabawy!

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriał partnera

Śledzie po kaszubsku

Śledzie warto włączyć do swojego menu nie tylko ze względu na smak. Ich mięso bogate jest w pełnowartościowe białko, żelazo, magnez oraz wapń. Nie można też zapominać o tłuszczach, które z kolei korzystnie wpływają na odporność, szczególnie w okresie zimowym. Najczęściej podaje się tą rybę z cebulą albo w śmietanie. Poniższy przepis, to chyba najszybszy sposób na śledzia.

Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowicz
Śledzie po kaszubsku Ewy Wachowiczmateriał partnera

Przygotowanie:

  1. Zamarynować płaty śledziowe. Wcześniej moczyć je przez kilka godzin w wodzie (by wypłukać nadmiar soli). 
  2. Wodę z cukrem zagotować, po zdjęciu z ognia dodać 2 pokrojone w wiórki cebule, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. 
  3. Na końcu dolać ocet. 
  4. Do takiej marynaty włożyć śledzie. Powinny spoczywać przez 2-3 dni w lodówce (można też zakupić gotowe, lekko marynowane śledzie, ale domowe są lepsze).  
  5. Na dużą patelnię lub do rondla wlać olej i wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. W żadnym wypadku nie powinna się przyrumienić, lecz udusić (można w trakcie smażenia podlać odrobiną wody).
  6. Śliwki pokroić na pół i dodać do cebuli. 
  7. Ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dorzucić na patelnię. 
  8. Majeranek rozetrzeć w dłoniach i dodać wraz z liśćmi laurowymi. 
  9. Dusić jeszcze przez chwilę (zaprawa powinna ściemnieć). 
  10. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy. Wystudzić. 
  11. Zamarynowane śledzie pokroić na mniejsze kawałki i delikatnie wymieszać z kaszubskim sosem. 
  12. Wstawić do lodówki, by składniki przeszły wzajemnymi aromatami.

Bigos, który powstał przez przypadek, czyli tak zwany gulasz segedyński

Słyszeliście może o bigosie, który przywodzi na myśl kuchnię węgierska? W istocie to tak zwany gulasz segedyński, który tak naprawdę powstał... przez przypadek. Pewnego razu pracownik Biblioteki Narodowej w Budapeszcie miał udać się do restauracji i zamówić danie na ciepło. W kuchni zostało jednak niewiele składników i z tego powstało danie, które smakiem przypomina nasz bigos. Przepis znajdziecie poniżej. 

Bigos
Bigos 123RF/PICSEL

Przygotowanie bigosu segedyńskiego:

  1. Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju lub smalcu. 
  2. Dodać czosnek i czerwoną paprykę w proszku. 
  3. Wieprzowinę pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, przesmażyć. 
  4. Połączyć z zawartością patelni. 
  5. Posolić, dodać kminek i pieprz. 
  6. Wymieszać, podlać rosołem lub wodą (ćwierć szklanki), dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 40 minut.
  7. Dolać rosół lub wodę. 
  8. Dodać posiekaną i odciśniętą kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna, można ją przelać wodą lub dodać trochę cukru). 
  9. Wymieszać i dusić wszystko na wolnym ogniu 1-1,5 godziny, w razie potrzeby podlewając rosołem lub wodą.
  10. Gdy kapusta zmięknie, wyłożyć gulasz na głęboki talerz, polać śmietaną i udekorować suszoną papryką.

Rogaliki - przepis Ewy Wachowicz

Bardzo prosto je przygotować i można przechowywać przez dłuższy czas albo też zamrozić.

Rogaliki kruche
Rogaliki kruche123RF/PICSEL

Przygotowanie rogalików:

  1. Do śmietany wkruszyć drożdże, dodać cukier waniliowy, cukier puder i wymieszać. 
  2. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i posiekać. 
  3. W uformowanym kopczyku zrobić dołeczek i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Wyrobić ciasto. 
  4. Podzielić na cztery równe części i każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki.
  5. Każdy placek podzielić na osiem równych trójkątów. 
  6. Na każdy z nich nałożyć powidła śliwkowe i zwinąć rogaliki. 
  7. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st. C przez 20-25 minut - aż rogaliki będą rumiane.
  8. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Sałatka ziemniaczana z sosem musztardowym

Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięs
Sałatka ziemniaczana to świetny dodatek do mięs123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. 
  2. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki oraz cebulę pokrojoną w piórka.
  3. Musztardę wymieszać z miodem i octem. 
  4. Wlać oliwę, cały czas mieszając. 
  5. Przelać na sałatkę.
  6. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Delikatnie wymieszać.

Zupa pieczarkowa z pysznym dodatkiem z ciasta francuskiego

Czasem ze “zwykłej zupy" można stworzyć efektowne i smaczne danie. Wystarczy przygotować wcześniej grzybową albo cebulową i zapiec pod ciastem francuskim. Poniżej moja propozycja na pieczarkową.

Ciasto francuskie do zupy
Ciasto francuskie do zupymateriał partnera

Przygotowanie:

  1. Cebulę drobno posiekać. Zeszklić w garnku na maśle. Dodać pokrojone pieczarki. Gdy zbrązowieją, zalać wywarem jarzynowym.
  2. Papryczkę pokroić w drobną kostkę. Dorzucić do garnka. Dodać cynamon. Przykryć i gotować przez 10 minut.
  3. Zupę zaprawić śmietaną, jogurtem i sokiem z cytryny (śmietanę wymieszać z jogurtem i sokiem, zaprawić gorącym płynem i wlać do garnka). Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
  4. Z gotowego ciasta francuskiego wykroić krążki o średnicy większej o mniej więcej 2 cm niż średnica użytych kokilek.
  5. Zupę przelać do kokilek. Każdą kokilkę przykryć ciastem. 
  6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec tak długo, aż ciasto będzie złociste. 
  7. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. 

Pasta do pieczywa

Uwielbiam ryby w każdej postaci. Mogą być pieczone, smażone albo właśnie wędzone. Kiedy jestem nad morzem, wtedy bardzo chętnie udaję się do wędzarni, gdzie mogę skosztować świeżo wędzonej, jeszcze ciepłej ryby. Od czasu do czasu dostaję też wędzonego karpia - nie, nie tylko w sezonie zimowym! To właśnie z karpia (ale też z innych ryb, na przykład makreli) można stworzyć pyszną pastę rybną. Poniższa propozycja może być uznana za typowo polską, ponieważ dodajemy do niej musztardę, cebulę oraz ogórka kiszonego. Pychota!

Pasta do chleba
Pasta do chleba123RF/PICSEL

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem. 
  2. Dorzucić makrelę (pozbawioną skóry i ości), dodać musztardę i majonez. 
  3. Zmiksować na gładką masę. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekany koperek. Wymieszać.

Tort makowy z brzoskwiniami

Jak przygotować tort makowy? Zobacz krok po kroku w wideo poniżej:

„Ewa gotuje”: Tort makowy z brzoskwiniamiPolsat
'Zbliżenia". Tomasz Jacyków. Czy ma syna? O swoich początkach, idolach i orientacjiINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas