Mazurek cygański z bakaliami
Lukrowany mazurek.
Kruchy spód:
- 20 dag mąki,
- 10 dag masła,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 2 żółtka,
Masa bakaliowa:
- 3 żółtka, 2 białka,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 szklanki mąki,
- 3 szklanki rodzynek,
- 1 szklanka migdałów
Na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- trochę polewy czekoladowej do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm).
2. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze osączyć, ewentualnie grubo posiekać.
3. Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej, ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite białka. Masę bakaliową rozsmarować na cieście. Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, mazurek piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Lukrem posmarować mazurek, odstawić do zastygnięcia. Polewę stopić, udekorować mazurek według uznania.
Czas przygotowania: 35 minut
1 porcja: 400 kcal