Mazurek cygański z bakaliami
Lukrowany mazurek.

Składniki:
Kruchy spód: - 20 dag mąki, - 10 dag masła, - 5 łyżek cukru pudru, - 2 żółtka, Masa bakaliowa: - 3 żółtka, 2 białka, - 1 szklanka cukru, - 1/2 szklanki mąki, - 3 szklanki rodzynek, - 1 szklanka migdałów Na lukier: - 1 szklanka cukru pudru, - 4 łyżki soku z cytryny, - trochę polewy czekoladowej do dekoracji
Przygotowanie:
1. Zrobić kruche ciasto: składniki posiekać nożem i zagnieść na gładkie jednolite ciasto. Zawinąć w folię przezroczystą, włożyć na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek (o wymiarach 40 x 60 cm). 2. Żółtka utrzeć z połową cukru na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę powoli wsypując pozostały cukier. Rodzynki i migdały sparzyć, odstawić na kilka minut, dobrze osączyć, ewentualnie grubo posiekać. 3. Mąkę wymieszać z bakaliami, wsypać do masy żółtkowej, ponownie wymieszać. Porcjami dodawać ubite białka. Masę bakaliową rozsmarować na cieście. Blachę wsunąć do wcześniej rozgrzanego piekarnika, mazurek piec około 15 minut w temp. 200 st. C. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na gładki lukier. Lukrem posmarować mazurek, odstawić do zastygnięcia. Polewę stopić, udekorować mazurek według uznania. Czas przygotowania: 35 minut 1 porcja: 400 kcal