Mazurek czekoladowy
Świąteczny przepis.

Składniki na 20 porcji:
- 1 i1/2 szklanki mąki, - 1/2 szklanki cukru pudru, - kostka masła, - 2 żółtka, - 5 dag mielonych migdałów, Polewa: - gotowa polewa z gorzkiej i z białej czekolady, - 15 dag mieszanki kandyzowanych owoców
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej. Dodaj pokrojone w drobną kostkę, schłodzone masło. Dosyp cukier puder, migdały i żółtka. Składniki zarabiaj najpierw siekając nożem, następnie wyrób ręcznie gładkie ciasto. Ochładzaj 30 minut. 2. Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 cm. Ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do piekarnika 200 st. C. Upiecz na złoto. 3. W osobnych rondlach roztop obie polewy. CIasto posyp połową posiekanych owoców kandyzowanych. Następnie wylewaj na nie grube pasy białej i ciemnej polewy. Grzebieniem cukierniczym rozprowadź polewy aby powstał marmurkowy wzorek. Brzegi mazurka posyp resztą posiekanych owoców. Czas przygotowania: 50 minut. Wartość kaloryczna 1 porcji: 290 kcal.