Mazurek daktylowy z pomarańczą i cynamonem
Składniki:
1 szklanka maki razowej żytniej, orkiszowej lub pomieszanych
100 g margaryny naturalnej lub oleju kokosowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa daktylowa
200 g daktyli
1 pomarańcza (przy alergii na cytrusy można użyc wody)
½ łyżeczki cynamonu migdały do dekoracji
Sposób przygotowania:
Zagnieść gładkie ciasto - jeżeli rodzaj użytej maki tego wymaga, można dodać nieco wody. Rozwałkować cienko na blaszce, zrobić brzegi, nakładając ozdobne warkoczyki ciasta. Piec przez 15-18 minut w temperaturze 200°C (mój mazurek ma średnicę 18 cm). Odstawić do wystudzenia.
Pomarańcze wyszorować dokładnie w zimnej wodzie. Zetrzeć ok. 1 łyżeczki skórki, wycisnąć cały sok. Daktyle zagotować z sokiem, skórką pomarańczowa i cynamonem. Gotować, aż całkiem się rozpadną. Jeżeli masa jest zbyt gęsta, trzeba dodać trochę wody.
Wystudzoną masę daktylową rozprowadzić na spodzie i udekorować. Warto przygotować więcej masy daktylowej, bo świetnie smakuje z pieczywem, można ją też połączyć ze zmielonymi orzechami i utoczyć z niej trufelki.
Do masy warto dodać łyżkę karobu, by uzyskać pyszny czekoladowy krem.
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Kalemba-Drożdż "Słodki sposób na alergię". Więcej o książce przeczytasz tutaj!