Zalał ciasto rumem i… stworzył legendę. Poznaj Savarin - francuską babę z polskimi korzeniami

Magda Jeznach

Magda Jeznach

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
26
Udostępnij
Baba Savarin to wyjątkowe ciasto, którym z pewnością zaskoczysz wielkanocnych gości!
Baba Savarin to wyjątkowe ciasto, którym z pewnością zaskoczysz wielkanocnych gości!ALLEKO123RF/PICSEL

Baba Savarin - francuski deser z królewskim rodowodem

"Pokaż mi, co jesz, a powiem ci, kim jesteś"

Babka Savarin z bitą śmietaną, obok tartaletka z francuskim kremem flan i Isler, czyli orzechowo -czekoladowe ciastko z morelowym nadzieniem
Babka Savarin z bitą śmietaną, obok tartaletka z francuskim kremem flan i Isler, czyli orzechowo -czekoladowe ciastko z morelowym nadzieniem123RF/PICSEL
Mini Savarin jest często podawane z bitą śmietaną i owocami jako babeczka, na imprezach.
Mini Savarin jest często podawane z bitą śmietaną i owocami jako babeczka, na imprezach. Lidine Mia/Canva ProWikimedia Commons

Czym właściwie jest baba Savarin?

W cukierniach baby drożdżowe Savarin podawane są najczęściej z odkrojoną "czapeczką", a do wnętrza nakłada się bitą śmietanę.
W cukierniach baby drożdżowe Savarin podawane są najczęściej z odkrojoną "czapeczką", a do wnętrza nakłada się bitą śmietanę.Nicubunu - Praca własna, CC BY-SA 3.0Wikimedia Commons

Przepis na klasyczną babę Savarin

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej (300g)
  • 20 g świeżych drożdży lub 6-7 g drożdży suszonych
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 4 jajka
  • 120 g rozpuszczonego, niegorącego masła
  • 125 ml wody
  • 125 ml soku z pomarańczy
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 120 ml rumu
  • Śmietanka 30-36%
  • Owoce: maliny, truskawki, borówki, porzeczki
  • Listki mięty (opcjonalnie)
  1. Drożdże rozpuść w letnim mleku z łyżeczką cukru i odstaw na 10 minut.
  2. Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajka, resztę cukru, sól oraz rozczyn. Wyrabiaj ciasto (ręcznie lub mikserem) przez ok. 10 minut.
  3. Stopniowo dodawaj masło, cały czas wyrabiając. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące.
  4. Przykryj miskę i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
  5. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem formy z kominem jak do babki.
  6. Odstaw jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Piecz w temp. 180°C przez ok. 25-30 minut, aż będzie złocista.
  8. W międzyczasie przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem, odstaw, dodaj rum i sok z cytryny, zamieszaj i wystudź.
  9. Wystudzoną babkę polewamy ciepłym syropem. Najlepiej umieścić ją na kratce nad dużym talerzem, aby nadmiar syropu mógł swobodnie spłynąć. Ten spływający syrop można podgrzać i ponownie polać nim ciasto.
  10. Podawaj z bitą śmietaną i owocami.
  • 2 pomarańcze
  • pół szklanki cukru
  • łyżka wody
  • łyżka rumu
Babę Savarin możesz podać na różne sposoby -zamiast moreli użyj granatu, winogron, truskawek czy brzoskwiń.
Babę Savarin możesz podać na różne sposoby -zamiast moreli użyj granatu, winogron, truskawek, brzoskwiń.CanvaProINTERIA.PL
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL
Przejdź na