Dubajska czekolada. Słodki fenomen z Bliskiego Wschodu

Czekolada dubajska cieszy się ogromną popularnością
Czekolada dubajska cieszy się ogromną popularnością123RF/PICSEL

Dubajska czekolada: Narodziny słodkiego trendu

Czekolada dubajska: fenomen z Tik Toka

Połączenie czekolady i pistacji przypadło do gustu smakoszom
Połączenie czekolady i pistacji przypadło do gustu smakoszom123RF/PICSEL

Gdzie spróbować "dubajskich" słodyczy?

Przepis na pączki w stylu dubajskim

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 25 g drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 220 ml mleka
  • 70 g masła
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • Dodatkowo:
  • 150 g czekolady (dałam po połowie porcji mlecznej i gorzkiej)
  • 90 ml śmietany 30 %
  • 100 g gotowego smażonego ciasta kataifi (kadayif)
  • 200 g kremu pistacjowego
  • ok 50 g rozdrobnionych pistacji bez soli
  • 5 kostek smalcu po 200 g
  • lub
  • 1 litr oleju rzepakowego
  1. Najpierw przygotować zaczyn, czyli do naczynia wlać lekko podgrzane mleko, wkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
  2. Pozostałą mąkę przesiać do miski lub misy robota, dodać żółtka, 2 łyżki cukru, zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać ciasto.
  3. Po 2-3 minutach dodać mocny alkohol, a następnie roztopione wystudzone masło i dalej wyrabiać ciasto (łącznie ok. 10 minut).
  4. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny.
  5. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawać kółka. Można również ciasto podzielić na 15-16 kawałków i każdy z nich zawijać w kulkę, którą należy spłaszczyć dłonią. Odłożyć je na ręcznik kuchenny do ponownego wyrośnięcia na ok. 20-30 minut, przykryć ściereczką.
  6. Smalec rozgrzać w rondlu do temperatury ok. 170 stopni, nie może być bardzo gorący, bo pączki będą się palić i będą niedopieczone. Pączki smażyć z obu stron na złoty kolor i przełożyć na ręcznik papierowy.
  7. Teraz przygotować masę pistacjową, czyli wymieszać w misce gotowe smażone ciasto kataifi z kremem pistacjowym. Krem można wcześniej delikatnie podgrzać, jeśli jest bardzo gęsty, wówczas masę łatwiej będzie wymieszać i nadziewać pączki. Jeśli używasz surowego ciasta kataifi lub ciasta filo, to trzeba je wcześniej przesmażyć na maśle.
  8. Lekko wystudzone pączki naciąć nożykiem, masę pistacjową przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać pączki. Jeśli trudno je nadziewać rękawem, to można to zrobić łyżeczką lub masę pistacjową nadziewać pączki jeszcze przed wyrośnięciem i potem dopiero smażyć.
  9. Teraz przyszedł czas na polewę czekoladową, czyli podgrzać w rondelku śmietanę, dodać kawałki czekolad, energicznie mieszać do powstania jednolitej masy. Zdjąć z palnika, trochę wystudzić.
  10. Każdy pączek zamoczyć delikatnie w polewie czekoladowej, górę posypać rozdrobnionymi pistacjami i gotowe. 
Osiem cech, które świadczą o inteligencji emocjonalnejINTERIA.PL