Mazurek serowy

Wypróbuj!

Mazurek serowy
Mazurek serowypoboczem.pl

Składniki:

  • Kilogram twarogu;
  • 2 ziemniaki;
  • 9 żółtek;
  • kostka masła lub margaryny;
  • łyżka mąki ziemniaczanej;
  • łyżeczka proszku do pieczenia;
  • paczka cukru waniliowego;
  • rodzynki;
  • 5 białek;
  • 1,5 szklanki cukru.
    Polewa:
    • szklanka cukru;
  • 0,5 szklanki gęstej śmietany;
  • 0,5 tabliczki czekolady;
  • łyżka rumu;
  • 5 dag łuskanych orzechów.
Przygotowanie:

Ser i ugotowane ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzyj z cukrem i żółtkami, połącz ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyj, osusz. Na końcu ubij pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 minut. Ostudź w tortownicy.

Przygotuj polewę - w rondlu zagotuj mieszając cukier i śmietanę, gotuj ok. 8 minut, dodaj rum. Czekoladę ułóż na talerzu na parze, a gdy zmięknie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na zimny mazurek i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas