Mazurek serowy
Wypróbuj!
Składniki:
- Kilogram twarogu;
- 2 ziemniaki;
- 9 żółtek;
- kostka masła lub margaryny;
- łyżka mąki ziemniaczanej;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- paczka cukru waniliowego;
- rodzynki;
- 5 białek;
- 1,5 szklanki cukru.
Polewa:- szklanka cukru;
- szklanka cukru;
- 0,5 szklanki gęstej śmietany;
- 0,5 tabliczki czekolady;
- łyżka rumu;
- 5 dag łuskanych orzechów.Przygotowanie:
Ser i ugotowane ziemniaki zmiel dwukrotnie w maszynce. Masło rozetrzyj z cukrem i żółtkami, połącz ucierając z masą serową, mąką ziemniaczaną, proszkiem spulchniającym. Rodzynki wymyj, osusz. Na końcu ubij pianę z białek, ostrożnie wymieszaj z masą serową. Całość wyłóż do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piecz w nagrzanym piekarniku na wolnym ogniu (180 st. C) przez 40-50 minut. Ostudź w tortownicy.
Przygotuj polewę - w rondlu zagotuj mieszając cukier i śmietanę, gotuj ok. 8 minut, dodaj rum. Czekoladę ułóż na talerzu na parze, a gdy zmięknie wymieszaj ze śmietaną. Wylej polewę na zimny mazurek i po wierzchu posyp posiekanymi orzechami.