Mazurek szlachecki
Klasyczny przepis.
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1,5 kostki masła;
- 0,5 szklanki cukru;
- 5 jaj;
- 19 dkg migdałów;
- sól; 1/3 olejku cytrynowego;
- jajo do smarowania.Glazura cukrowa:
- 3 łyżki cukru pudru;
- 2 łyżki wody;
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego.Masło utrzyj z cukrem. Dodaj posiekane migdały, 4 przetarte, ugotowane żółtka i surowe żółtko, wymieszaj. Dodaj mąkę, sól, olejek, wyrób ciasto. Odstaw na 30 minut. Odłóż 1/3 ciasta, resztę rozwałkuj. Z 1/3 ciasta uformuj wałeczki. Ułóż z nich kratkę na cieście. Posmaruj jajkiem. Piecz 30 min. w temperaturze 160 st. C. Mazurek polej glazurą.