Mazurek wielkanocny. Prosty i sprawdzony przepis

Mazurek to ideale ciasto na święta wielkanocne i jest proste w wykonaniu
Mazurek to ideale ciasto na święta wielkanocne i jest proste w wykonaniu123RF/PICSEL

Dlaczego mazurek wielkanocny?

Potrzebne składniki

Mazurek może być podawany z migdałami, rodzynkami czy suszonymi owocami
Mazurek może być podawany z migdałami, rodzynkami czy suszonymi owocami123RF/PICSEL
  • mąka do wypieków cukierniczych - 200 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • masło (zimne) - 1 kostka (200 g)
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • śmietana 18% - 1 łyżka (20 g)
  • żółtka - 2 sztuki
  • sól - szczypta
  • konfitura z malin  - ½ słoiczka
  • kajmak - 1 puszka (ok. 500 g)
  • bakalie: żurawina suszona, suszone morele

Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego

  1. Na początku zimne masło pokrój w kostkę, a mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej pokrojone wcześniej masło i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć wszystko w jednolitą kulę. Możesz w tym celu wykorzystać np. robota kuchennego.
  2. Ciasto owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
  3. Po upływie czasu podziel ciasto na cztery równe części, a trzy z nich dokładnie rozwałkuj na placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej ciasto.
  4. Z odłożonej części masy uformuj wałeczki (po dwa na każdy bok). Zapleć ze sobą w warkocze i ułóż na bokach wylepionego spodu ciasta.
  5. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a masę podziuraw widelcem i wstaw do pieczenia na 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni i nabierze jasnozłotego koloru, to znak, że jest już gotowe.
  6. Kiedy mazurek całkowicie ostygnie, nałóż równomiernie konfiturę. Następnie rozsmaruj na tej samej powierzchni kajmak. Na końcu ciasto udekoruj bakaliami. Schowaj je do lodówki na noc, aby wszystkie składniki się zawiązały. Smacznego!
Szybkie ciasto - orzechowiec bez mąki i pieczeniaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?