Mazurek wielkanocny. Prosty i sprawdzony przepis
Mazurek wielkanocny to ciasto, które króluje na polskich stołach w czasie świąt. Jest wypiekiem prostym, a jego przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka chwil. Aby zachwycić swoich gości, skorzystaj z poniższego przepisu i przekonaj się sam, że warto! Jak zrobić mazurka wielkanocnego?
Spis treści:
Dlaczego mazurek wielkanocny?
To pyszne ciasto, które na dobre zadomowiło się w polskich domach podczas świąt wielkanocnych. Choć przyjęło się, że przysmak ten pochodzi z Polski, tak naprawdę swoimi korzeniami sięga Turcji. To właśnie tam po raz pierwszy wykonano to ciasto. Nie ma jednego przepisu na mazurka wielkanocnego. Istnieje wiele receptur, które były znane jeszcze naszym babciom. Placek z poniższego przepisu ma gęsty kajmak, słodko-kwaśną konfiturę oraz kruchy spód. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zajadać się mazurkiem wielkanocnym.
Potrzebne składniki
Do wykonania mazurka wielkanocnego będziesz potrzebować kilku składników. Użyj do pieczenia kwadratowej lub owalnej formy, której wymiary powinny wynosić około 24 x 24 centymetry.
Składniki do kruchego spodu:
- mąka do wypieków cukierniczych - 200 g
- mąka pszenna - 150 g
- masło (zimne) - 1 kostka (200 g)
- cukier trzcinowy - 100 g
- śmietana 18% - 1 łyżka (20 g)
- żółtka - 2 sztuki
- sól - szczypta
Dodatki:
- konfitura z malin - ½ słoiczka
- kajmak - 1 puszka (ok. 500 g)
- bakalie: żurawina suszona, suszone morele
Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego
Przygotowanie mazurka wielkanocnego nie zajmie ci dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością cię zadowoli.
Na początku zimne masło pokrój w kostkę, a mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej pokrojone wcześniej masło i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć wszystko w jednolitą kulę. Możesz w tym celu wykorzystać np. robota kuchennego.
Zobacz też: