Mazurek wielkanocny. Prosty i sprawdzony przepis

Mazurek wielkanocny to ciasto, które króluje na polskich stołach w czasie świąt. Jest wypiekiem prostym, a jego przygotowanie zajmie ci zaledwie kilka chwil. Aby zachwycić swoich gości, skorzystaj z poniższego przepisu i przekonaj się sam, że warto! Jak zrobić mazurka wielkanocnego?

Mazurek to ideale ciasto na święta wielkanocne i jest proste w wykonaniu
Mazurek to ideale ciasto na święta wielkanocne i jest proste w wykonaniu123RF/PICSEL

Dlaczego mazurek wielkanocny?

To pyszne ciasto, które na dobre zadomowiło się w polskich domach podczas świąt wielkanocnych. Choć przyjęło się, że przysmak ten pochodzi z Polski, tak naprawdę swoimi korzeniami sięga Turcji. To właśnie tam po raz pierwszy wykonano to ciasto. Nie ma jednego przepisu na mazurka wielkanocnego. Istnieje wiele receptur, które były znane jeszcze naszym babciom. Placek z poniższego przepisu ma gęsty kajmak, słodko-kwaśną konfiturę oraz kruchy spód. Twoi goście i domownicy z pewnością będą zajadać się mazurkiem wielkanocnym.

Potrzebne składniki

Mazurek może być podawany z migdałami, rodzynkami czy suszonymi owocami
Mazurek może być podawany z migdałami, rodzynkami czy suszonymi owocami123RF/PICSEL

Do wykonania mazurka wielkanocnego będziesz potrzebować kilku składników. Użyj do pieczenia kwadratowej lub owalnej formy, której wymiary powinny wynosić około 24 x 24 centymetry.

Składniki do kruchego spodu:

  • mąka do wypieków cukierniczych - 200 g
  • mąka pszenna - 150 g
  • masło (zimne) - 1 kostka (200 g)
  • cukier trzcinowy - 100 g
  • śmietana 18% - 1 łyżka (20 g)
  • żółtka - 2 sztuki
  • sól - szczypta

Dodatki:

  • konfitura z malin  - ½ słoiczka
  • kajmak - 1 puszka (ok. 500 g)
  • bakalie: żurawina suszona, suszone morele

Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego

Przygotowanie mazurka wielkanocnego nie zajmie ci dużo czasu, a efekt końcowy z pewnością cię zadowoli.

Na początku zimne masło pokrój w kostkę, a mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj do niej pokrojone wcześniej masło i delikatnie wymieszaj. Dołóż pozostałe składniki i zagnieć wszystko w jednolitą kulę. Możesz w tym celu wykorzystać np. robota kuchennego.

  • Ciasto owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki, aby nabrało odpowiedniej konsystencji.
  • Po upływie czasu podziel ciasto na cztery równe części, a trzy z nich dokładnie rozwałkuj na placek. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na niej ciasto.
  • Z odłożonej części masy uformuj wałeczki (po dwa na każdy bok). Zapleć ze sobą w warkocze i ułóż na bokach wylepionego spodu ciasta.
  • Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza, a masę podziuraw widelcem i wstaw do pieczenia na 20 minut. Gdy ciasto się zarumieni i nabierze jasnozłotego koloru, to znak, że jest już gotowe.
  • Kiedy mazurek całkowicie ostygnie, nałóż równomiernie konfiturę. Następnie rozsmaruj na tej samej powierzchni kajmak. Na końcu ciasto udekoruj bakaliami. Schowaj je do lodówki na noc, aby wszystkie składniki się zawiązały. Smacznego!
  • Szybkie ciasto - orzechowiec bez mąki i pieczeniaInteria Kulinaria

    Zobacz też:

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas