Mazurek wschodni
Oryginalny przepis.

Składniki:
Ciasto: - 5 jajek, - 3/4 szklanki cukru, - 2 małe cytryny, - 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich. Lukier: - 2 szklanki cukru pudru, - łyżka soku z cytryny, - 1/4 szklanki gorącej wody. Przybranie: - owoce świeże i z syropu, - posiekana kolorowa galaretka owocowa, - smażona skórka pomarańczowa.
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową. Porcja - 310 kcal Czas przygotowania: 70 minut