Taką "kaszę" możesz pić zamiast kawy. Wzmocni serce i wygładzi zmarszczki
Czy trzeba komukolwiek w Polsce przedstawiać kaszę gryczaną? Zapewne nie, ale popularne nad Wisłą zboże furorę robi na Dalekim Wschodzie. Soba cha, czyli przygotowywany na bazie gryki napar, ma mnóstwo właściwości i obłędny smak. Przekonał się do niego zarówno Koreanki, jak i Japonki, więc nastał czas, aby i Polki zaczęły na niego patrzeć przychylnym okiem.

Soba cha: czyli herbata gryczana
Herbata gryczana jeszcze w Polsce nie jest aż tak popularna, ale samo zboże chyba wszystkim jest doskonale znane. Zamiast wykorzystywać je jako obiadową alternatywę dla ziemniaków, można przygotować z niej napar. Soba cha, czyli herbata gryczana, jest bardzo popularna w Japonii i Korei, jednak sporządzana jest z innej odmiany zboża: czyli gryki tatarskiej, która upowszechniona jest w Azji.
Gryka tatarska, z której przygotowywana jest herbata gryczana, wykazuje się - podobnie jak jego polska kuzynka - licznymi właściwościami. Ponadto oferuje bardzo ciekawy smak, który dla niektórych jest połączeniem orzechów wraz z delikatną nutą ciasteczek owsianych. Co więcej, taka zaparzona już gryka nie powinna lądować w koszu. Jeśli wypijemy napar, można ją jeszcze wykorzystać jako dodatek do wielu posiłków.
Jakie są właściwości soba cha?

Wiemy już, jak dokładnie smakuje soba cha, czas poznać teraz właściwości herbaty gryczanej. Co można w niej znaleźć? Na pierwszym miejscu odznacza się obecność witamin z grupy B, które wpływają całościowo na organizm, ale największe zasługi przypisuje się mu w funkcjonowaniu układu krążenia oraz nerwowego. Do tego trzeba zaliczyć również witaminę E, czyli tzw. witaminę młodości. Ona z kolei doskonale działa na kondycję naszej skóry. Nie dość, że picie soba cha pomoże redukować stany zapalne i regenerować uszkodzenia, to na dodatek substancja to sprawi, że skóra będzie elastyczna i zmarszczki będą na niej mniej widoczne.
Dlaczego warto pić soba cha? Oto garść powodów

Co jeszcze można znaleźć w herbacie gryczanej? To nie tylko źródło witamin, które wspierają pracę kluczowych narządów, ale także to rezerwuar minerałów:
- cynku - jest kluczowy dla prawidłowej odporności,
- fosforu - wspiera mineralizację kości i zębów,
- magnezu - działa korzystnie na układ nerwowy,
- potasu - odpowiedzialny jest za sprawną pracę serca,
- żelaza - suplementacja wzmacnia krew i zapobiega anemii.
Herbata gryczana: lepsza niż zbożowa
Jeśli nie mieliśmy okazji spróbować jeszcze herbaty gryczanej, to czas nadrobić zaległości. Najlepiej wypijać ją o poranku, ale tak naprawdę, każda pora jest dobra, aby raczyć się naparem. Soba cha można pić jako alternatywę zarówno dla kawy czarnej, jak i kawy zbożowej.
Jak przygotować soba cha? Wystarczy niewielką ilość zalać gorącą wodą i parzyć pod przykryciem przez pięć minut. Co ciekawe, po wypiciu naparu, gryki nie powinno się wyrzucać, ponieważ może być dodatkiem do owsianek, muesli albo domowych wypieków.