Mazurek z bakaliami (po 2. roku)
Nie ma lepszego ciasta na wiosnę niż mazurek. Jego zapach kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Ten z naszego przepisu smakuje wyjątkowo.

Składniki:
● 30 dag mąki pszennej
● 20 dag masła
● 10 dag cukru pudru
● 15 dag cukru
● 2 jajka
● 1 tabliczka czekolady
● 1/2 szklanki wody
● bakalie
Sposób przygotowania:
Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier puder oraz żółtka, a potem zagnieć ciasto. Rozwałkuj je tak, aby miało kształt prostokąta o grubości około 1 cm. Placek ułóż na blasze (brzegi posmaruj białkiem jaja). Upiecz ciasto na złoto w temperaturze 180°C.Cukier zagotuj z wodą i mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Przestudź ją, a potem połącz z roztopioną czekoladą.Wylej słodką masę na ciasto, a następnie posyp wierzch mazurka bakaliami.