Mazurek z czekoladą
Prezentujemy przepis na pysznego mazurka z czekoladą!
Ciasto można podawać dzieciom które ukończyły 2. rok życia.
Składniki:
● 30 dag mąki pszennej
● 20 dag masła
● 10 dag cukru pudru
● 15 dag cukru
● 2 jaja
● 1 tabliczka czekolady
● 1/2 szklanki wody
● rodzynki
● płatki migdałowe
Sposób przygotowania:
1. Mąkę posiekaj z zimnym masłem. Dodaj cukier puder i żółtka, a potem zagnieć ciasto. Rozwałkuj je tak, aby miało kształt prostokąta o grubości 1 cm.
2. Placek ułóż na blasze (brzegi posmaruj białkiem jaja). Upiecz na złoto w temperaturze 180ºC.
3. Cukier zagotuj z wodą i mieszaj, aż powstanie gęsta masa. Przestudź ją i połącz z roztopioną czekoladą.
4. Wylej masę na ciasto. Ozdób je bakaliami.
Smacznego!
Więcej wielkanocnych przepisów na www.wielkanoc.smaker.pl