Mazurek z kajmakiem
Mazurek z kajmakiem to tradycyjne ciasto wielkanocne. Kruche maślane ciasto posmarowane warstwą słodkiego kajmaku. Mazurek z kajmakiem jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych.
Mazurek z kajmakiem - przygotowanie
1. Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i jajko, szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.
2. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt, w razie potrzeby podsypując mąką. Odciąć niewielkie kawałki ciasta i formować z nich wałeczki, przyklejać do brzegów ciasta dociskając palcami.
3. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku na złoto, około 18 minut.
4. Na ciepłe ciasto wyłożyć masę krówkową, rozsmarować, całość posypać płatkami migdałów, przechowywać w chłodnym miejscu.
Sprawdź też inne pomysły na ciasta:
Zobacz również: