Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem to tradycyjne ciasto wielkanocne. Kruche maślane ciasto posmarowane warstwą słodkiego kajmaku. Mazurek z kajmakiem jest uwielbiany przez dzieci i dorosłych.

Mazurek z kajmakiem przywodzi na myśl święta
Mazurek z kajmakiem przywodzi na myśl świętaINTERIA.PL

Mazurek z kajmakiem - przygotowanie

1. Masło pokroić w kostkę, dodać mąkę, cukier puder i jajko, szybko zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

2. Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąt, w razie potrzeby podsypując mąką. Odciąć niewielkie kawałki ciasta i formować z nich wałeczki, przyklejać do brzegów ciasta dociskając palcami.

3. Piec w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku na złoto, około 18 minut.

4. Na ciepłe ciasto wyłożyć masę krówkową, rozsmarować, całość posypać płatkami migdałów, przechowywać w chłodnym miejscu.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Zobacz również:

Zmysłowe smaki: Mazurek "Snickers"Interia.tv
INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas