Medaliony po sycylijsku
Włoski przysmak.

Składniki na 4 porcje: - 4 grube kotlety schabowe (po ok. 20 dag), - po 1 pęczku świeżego tymianku i oregano, - 2 łyżki oleju, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - po 1 łyżce masła i mąki, - 50 dag gęstego soku pomidorowego, - 3 łyżki małych czarnych oliwek, - sól, pieprz, - szczypta cukru
Przygotowanie:
- Kotlety i zioła umyć, osuszyć. Plastry mięsa obwiązać nicią kuchenną i połową gałązek tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej, na silnym ogniu szybko obsmażyć mięso z obu stron. Zmniejszyć płomień i smażyć kotlety jeszcze 15 minut. - Przygotować sos: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na maśle. Oprószyć mąką, zasmażyć. Cały czas mieszając, dolać sok pomidorowy, zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub kieliszkiem czerwonego wina. Dodać osączone oliwki i resztę posiekanych ziół, wymieszać i jeszcze krótko podgrzać. - Na talerzach ułożyć medaliony, polać sosem pomidorowym. Udekorować zieleniną (np. listkami bazylii). Dobrym dodatkiem będzie oczywiście makaron, np. duże muszle lub wstążki, ale także jeszcze szybszy w przygotowaniu kuskus. ok. 570 kcal ok. 30 minut