Składniki na 4 porcje: - łyżka sklarowanego masła, - słoik czerwonej kapusty, - 2 goździki, - 2 gwiazdki anyżku, - 8 medalionów z dzika (po ok. 80 g.), - 8 plastrów bekonu, - 2 łyżki oleju, - 100 ml Portweinu, - 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny (lub Wildfondu), - 2 łyżki marynowanego pieprzu, - 2 łyżki ciemnej bazy do sosów Przygotowanie: Sklarowane masło roztopić w rondlu. Włożyć czerwoną kapustę, goździki i anyż i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Każdy plaster mięsa owinąć bekonem, ewentualnie przymocować wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obsmażać z każdej strony po 4 minuty. Mięso zdjąć. Pozostały na patelni tłuszcz zalać portweinem i zredukowanym bulionem. Gotować przez ok. 10 minut na mocnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Dodać marynowany pieprz. Wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze przez minutę. Medaliony podawać z sosem i czerwoną kapustą. Doskonale smakują z krokietami. Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal