Meksykańska tortilla z cukinią i serem
Dla miłośników kuchni meksykańskiej
Sposób przygotowania
1. Cukinię pokrój w kostkę (nie obieraj jej), przełóż do miski, posól i wymieszaj. Zostaw na 10 minut, po czym odciśnij wodę.
2. Posiekaj dymki i szczypior. Papryczki jalapeno rozkrój wzdłuż, usuń nasiona, po czym pokrój drobno miąższ.
3. Wymieszaj cukinię z dymkami, papryczkami, czarną fasolą i kukurydzą. Przypraw mielonym chilli. Na koniec dodaj starty ser i wymieszaj.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Półkę wyłóż papierem do pieczenia i lekko go natłuść.
5. Rozłóż tortille. Na połowę każdej wyłóż przygotowany farsz. Złóż je na pół, dociśnij i ułóż na półce. Wstaw do piekarnika. Piecz 5-6 minut lub dłużej. Tak przygotowane powinny być chrupiące, a ser w środku rozpuszczony i lekko ciągnący się. Podawaj od razu, z dodatkiem sałatki z rukoli.