Meksykańska z mięsem mielonym
Aromatyczne i sycące danie

Składniki
- 40 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
- po 1/2 puszki odcedzonej czerwonej fasolki i kukurydzy
- 1 cebula
- 1 papryczka chili
- 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 3 listki laurowe
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 płaska łyżeczka czombru
- szczypta mielonej kolendry
- 500 ml bulionu
- olej
Sposób przygotowania
1. Obierz cebulę i papryczkę chili, drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i chili. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Gdy mięso trochę się przyrumieni, wlej przecier pomidorowy. Wsyp listki, paprykę, czomber i kolendrę. Jeśli nie masz wędzonej papryki, zrób jej zamiennik - wsyp na lekko rozgrzaną, suchą patelnię 4 łyżki mielonej słodkiej papryki. Podpraż, cały czas mieszając. Gdy lekko ściemnieje i zacznie mocno pachnieć, zsyp ją do słoiczka, zakręć. 2. Do zupy wlej bulion, najlepiej mięsny. Gotuj na małym ogniu, mieszając kilka razy. Po ok. 30 minutach dodaj fasolkę i kukurydzę. Gotuj kolejne 15 minut. 3. Rozlej zupę do miseczek, ew. udekoruj zieleniną, np. natką pietruszki. Jako dodatek proponujemy tortille pełnoziarniste, podgrzane ze startym serem lub minigrzanki z pieczywa razowego, zrumienione na suchej patelni ze szczyptą chili, granulowanego czosnku i suszonego oregano.