Menu na cały tydzień

Tarta z brokułem
Tarta z brokułem123RF/PICSEL

Quiche z brokułami

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • sól
  • jajko

- farsz

  • brokuł
  • 2 marchewki
  • sól
  • 1/3 szklanki ketchupu
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 15 dag sera żółtego
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Sałatka z burakiem
Sałatka z burakiem123RF/PICSEL

Sałatka z burakami

Składniki

  • 2 buraki
  • garść liści młodego szpinaku
  • garść sałaty lodowej
  • garść orzechów włoskich
  • 15 dag sera feta
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka soku cytrynowego

Sposób przygotowania

Ravioli
Ravioli123RF/PICSEL

Ravioli z dynią i rozmarynem

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • łyżka oleju
  • sól

- farsz

  • duży kawałek dyni
  • cebula
  • rozmaryn
  • 20 dag twarogu
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

- dekoracje

  • liście szpinaku
  • rozmaryn
  • sos jogurtowy

Sposób przygotowania

Duszone warzywa
Duszone warzywa123RF/PICSEL

Warzywa duszone z soczewicą

Składniki

  • szklanka zielonej soczewicy
  • bakłażan
  • papryka
  • marchewka
  • kawałek kalafiora
  • czerwona cebula
  • garść oliwek
  • mozzarella
  • pęczek bazylii
  • kilka łyżek oliwy
  • kilka łyżek jasnego
  • sosu sojowego
  • gałązki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • listki laurowe
  • sól
  • pieprz
Pieczarki nadziewane
Pieczarki nadziewane123RF/PICSEL

Pieczarki nadziewane

Składniki

  • 8 dużych pieczarek
  • cebula
  • pierś z kurczaka lub indyka
  • mielona gałka muszkatołowa
  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego
  • miód
  • olej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • natka
  • 2 pomidory

Sposób przygotowania

Wątróbka z wiśniami
Wątróbka z wiśniami123RF/PICSEL

Wątróbka z wiśniami

Składniki

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • szklanka mąki
  • olej
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • garść winogron
  • wiśnie z kompotu
  • sól
Omlet z warzywami
Omlet z warzywami123RF/PICSEL

Omlet ze szpinakiem

Składniki

  • 3 jaja
  • 2 łyżki mleka
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki mrożonego lub świeżego szpinaku w liściach
  • kilka plastrów mozzarelli
  • 20 dag pieczarek
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki masła klarowanego

Sposób przygotowania

Dobry Tydzień
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?