Menu na cały tydzień
Sycące i smaczne posiłki dla całej rodziny!
Quiche z brokułami
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj masło, sól i posiekaj nożem na drobne grudki. Wbij jajko i zagnieć szybko ciasto. Wstaw do lodówki na godzinę.
2. Brokuł podziel na różyczki, marchewki obierz i pokrój. Warzywa ugotuj na parze. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia. Przełóż do formy i piecz 20 minut w temp. 180°C. Posmaruj je warstwą ketchupu, ułóż różyczki brokuła, pokrojoną marchewkę, posyp startym żółtym serem.
3. Białka ubij ze szczyptą soli, dodawaj po jednym żółtku, ubijaj. Wlej śmietanę, nadal ubijaj. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wymieszaj, wylej na ciasto. Piecz 15 minut w temp. 180°C.
Sałatka z burakami
Sposób przygotowania
1. Całe buraki w skórkach ugotuj na parze. Ostudź, pokrój na plasterki. Rukolę, szpinak i liście sałaty opłucz, osusz.
2. Ser rozgnieć widelcem, ułóż w salaterce. Układaj rozdrobnione liście sałaty, rukolę, szpinak, buraki. Posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny, oliwą, sosem, octem.
Ravioli z dynią i rozmarynem
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej, dodaj 3 jajka, łyżkę oleju i sól. Zagnieć ciasto, odstaw na 20 minut.
2. Dynię obierz, pokrój na kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Do rondla wlej kilka łyżek wody, zagotuj, wrzuć cebulę, gotuj kilka minut. Dodaj dynię, przyprawy, gotuj. Ostudź, dodaj twaróg, dokładnie zmiksuj.
3. Na stolnicy rozwałkuj ciasto, krój je na prostokąty. Kładź kulkę farszu na każdym przykryj drugim płatem ciasta, sklejaj. Gotuj we wrzątku. Podawaj z rozmarynem, posypane pieprzem, na liściach szpinaku i z sosem jogurtowym.
Warzywa duszone z soczewicą
1. Soczewicę opłucz, zalej zimną wodą z solą, gotuj do miękkości, odcedź. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, polej łyżką oliwy i sosu, posyp przyprawami, wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, delikatnie podsmaż. Dodaj pokrojony bakłażan, marchewkę, ugotowany na półtwardo kalafior, paprykę, zmiażdżone ząbki czosnku. Duś pod przykryciem 20 minut.
2. Warzywa układaj na soczewicy, dodaj gałązki tymianku. Polej olejem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Pieczarki nadziewane
Sposób przygotowania
1. Mięso opłucz, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Posyp solą, pieprzem, gałką muszkatołową, polej sosem sojowym, olejem, płynnym miodem, wymieszaj, odstaw na pół godziny do lodówki. Pieczarki oczyść, odkrój kapelusze.
2. Mięso podsmaż na oleju z posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj śmietanę, a gdy się zagotuje, mąkę wymieszaną z zimną wodą. Gotuj chwilę na małym ogniu, mieszając. Dopraw.
3. Kapelusze faszeruj mięsem z sosem. Układaj w naczyniu, zapiekaj 20 minut w temp. 180°C. Podawaj z natką i pomidorami.
Wątróbka z wiśniami
1. Wątróbkę umyj i dokładnie oczyść. Obtocz w mące. Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso na rumiano z każdej strony. Użyj pokrywki, by tłuszcz nie pryskał. Cebule obierz i pokrój w cienkie plastry. Również podsmaż na oleju.
2. Jabłka pokrój w grubą kostkę. Wiśnie osącz z kompotu. Wszystko przełóż na patelnię i duś z cebulą do momentu, aż jabłka zmiękną. Na koniec dodaj usmażoną wcześniej wątróbkę. Podlej wodą. Duś wszystko pod przykryciem około 10 minut. Dodaj winogrona. Przed podaniem posól. Podawaj z tymiankiem.
Omlet ze szpinakiem
Sposób przygotowania
1. Na maśle klarowanym podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone pieczarki, dodaj szpinak, ser, startą gałkę muszkatołową, przyprawy.
2. Jajka, mleko, sól i pieprz dokładnie rozbij trzepaczką. Smaż na maśle, aż spód się zrumieni. Nałóż szpinak, plaster sera, przykryj połową omleta, smaż chwilę. Podawaj z rukolą.