Menu na Dzień Babci i Dziadka

21 stycznia będziemy obchodzić Dzień Babci i Dziadka. Pamiętajmy, że nic tak nie cieszy naszych seniorów, jak czas spędzany w rodzinnym gronie. Żaden materialny podarunek nie będzie więc tak cenny, jak wspólny obiad i długie rozmowy przy stole.

Krem z pomidorów
Krem z pomidorówmateriały prasowe

Nasi dziadkowie przyzwyczajeni są do suto zastawionych stołów, które są przeciwieństwem do dzisiejszej mody na kolacje degustacyjne czy monoporcje. Warto więc przygotować dla nich bardziej tradycyjne dania, ale np. urozmaicić sposób podania czy prezentacji potraw. Proponujemy więc przygotować obiad, na który będzie składać się pierwsze i drugie danie oraz deser. Z naszą pomocą nie będzie to trudne zadanie.

Krem z pieczonymi pomidorami

Sposób przygotowania

Bulion gotujemy razem z pomidorami z puszki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Blendujemy na jednolitą masę. Pomidory wstawiamy na ok. 10-15 minut do piekarnika (pieczemy do momentu, aż skórka zacznie pękać). Zupę przelewamy do misek, skrapiamy oliwą i zdobimy tymiankiem oraz upieczonymi pomidorkami.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Stek z warzywami
Stek z warzywamimateriały prasowe

Stek z warzywami

Mięso wyciągamy z lodówki na ok. 30 minut przed smażeniem. Dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony. Warzywa posypujemy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Grillujemy je po kilka minut z każdej strony. Stek smażymy na maśle klarowanym do momentu uzyskania preferowanego stopnia wysmażenia. Po zdjęciu mięsa z patelni dajemy mu jeszcze "odpocząć" przez 5 minut. Dopiero teraz możemy popieprzyć stek. Układamy warzywa i mięso na talerzu, dodajemy kiełki. W celu przygotowania sosu łączymy majonez z harissą i rozlewamy do kokilek.

Jak zrobić kotleta de volaille?Interia Kulinaria
Ciasto mandarynkowe
Ciasto mandarynkowemateriały prasowe

Ciasto mandarynkowe

Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem. Na patelni rozgrzewamy cukier z wodą. Dodajemy masło i energicznie mieszamy. Dodajemy mandarynki (bez zalewy). Powstały karmel z owocami wylewamy na samo dno ciasta. Łączymy wszystkie składniki na ciasto (poza mandarynkami) i wyrabiamy na jednolitą masę. Owoce delikatnie zgniatamy i dodajemy 5-6 łyżek powstałej masy do ciasta. Dokładnie mieszamy i wylewamy do formy do pieczenia. Pieczmy w piekarniku przez ok. 50 minut. Po wystudzeniu ciasta przekładamy formę do góry dnem i wyciągamy wypiek.

Zmysłowe smaki: Słoneczne ciasto mandarynkoweInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas