Reklama

Reklama

Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał?

Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden - wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.

Reklama

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego - jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody - będą orzeźwiające. Oto propozycje na pyszne i proste w wykonaniu sałatki. 

Sałatka w stylu kalifornijskim

Składniki

  • 1 woreczek mieszanki sałat np. California mix marki Eisberg
  • 1 batat średniej wielkości
  • 1/4 ananasa
  • garść orzechów włoskich
  • 80 g sera pleśniowego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • zioła

Składniki - dressing

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Mieszankę sałat ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje