Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał?

Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu.

Sałatka z ananasem
Sałatka z ananasemmateriały prasowe

Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu. Warunek jest jeden - wybierajmy propozycje, które zagwarantują orzeźwienie w upalne dni.

Chyba nikogo nie dziwi fakt, że jedną z najchętniej wybieranych kulinarnych opcji na lato pozostają sałatki. W końcu są szybkie w wykonaniu i lekkie, a do tego - jeśli tylko wybierzemy składniki, które zawierają w sobie duże ilości wody - będą orzeźwiające. Oto propozycje na pyszne i proste w wykonaniu sałatki.

Sałatka w stylu kalifornijskim

Sposób przygotowania

Mieszankę sałat ułóż w miseczce. Batata obierz ze skórki, pokrój w kostkę, posól i przypraw ulubionymi ziołami. Polej oliwą i upiecz w piekarniku (180 stopni C przez około 25 minut). Obierz ananasa. Pokrój go i ser pleśniowy w kostkę. Posiekaj grubo orzechy. Wymieszaj sałatę z batatami, ananasem i serem. Polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Całość posyp orzechami.

Sałatka owocowa
Sałatka owocowamateriały prasowe

Sałatka z serem feta

Sposób przygotowania

Składniki do dressingu zmieszaj ze sobą. Mieszankę sałat wsyp do miski. Gruszkę i pomarańczę pokrój w plasterki, a ser feta w kostkę. Składniki dodaj do mieszanki sałat. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas