Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Kanapeczki serowo-figowe

  • 300 g sera Roquefort
  •  150 g śmietany
  • 200 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki sosu figowo-musztardowego
  • sól, pieprz
  • 4 małe figi
  • 16 okrągłych kromek pumpernikla
 
 123RF/PICSEL

Poffertjes z pomarańczowym karmelem

 
 123RF/PICSEL
  •  2 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g +2 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 ml soku pomarańczowego

Roladki wołowe

 
 123RF/PICSEL
  • szczypiorek
  • 1 duża marchewka
  • 150 g surówki z kapusty
  • 6-8 plastrów pieczonego rostbefu
  • pieprz brazylijski do dekoracji

Ukąszenie pszczoły

 
 123RF/PICSEL
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki z cytrusów
  • 325 g masła
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 300 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g chudego twarożku
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 100 g siekanych migdałów
  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 125 g śmietany kremówki
  • 175 g płatków migdałowych6-8 migdałów bez skórki

Wieniec z likierem jajecznym i wiśniami

 
 123RF/PICSEL
  • 2 słoiki wiśni (250 g )
  • 325 masła
  • 350 g cukru
  • sól
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 200 ml likieru jajecznego
  • 375 g mąki
  • budyń waniliowy
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 1 białko z jajka
  • 75 g różowych bez
  • tłuszcz i bułka do formy
 
 123RF/PICSEL

 Poncz borówkowy

  • 1 l grzańca
  • 750 ml soku z borówki brusznicy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gwiazdki anyżku
  • kawałek cynamonu
  • laska wanilii
  • 4-5 łyżek cukru
  • spiralnie obrane skórki z cytryny i pomarańczy

Miętowe kakao

  • 1,5 l mleka
  • 200 g pomadek czekoladowo-miętowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru
  • 0,25 l odtłuszczonego mleka
  • kakao