Reklama

Reklama

Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół

Smakowite przekąski, pyszne ciasta i podgrzewający atmosferę grzaniec to idealne menu na spotkania w gronie przyjaciół.


Kanapeczki serowo-figowe


Składniki:

  • 300 g sera Roquefort
  •  150 g śmietany
  • 200 g kremowego twarożku
  • 2 łyżki sosu figowo-musztardowego
  • sól, pieprz
  • 4 małe figi
  • 16 okrągłych kromek pumpernikla
 

Przygotowanie:

 Ser pokroić w kostkę i zmiksować ze śmietaną, dodać twarożek i sos. Nakładać na kromeczki i dekorować figą.


Czas przygotowania: 25 minut

Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal

 

Poffertjes z pomarańczowym karmelem

Składniki:

  •  2 łyżki rodzynek
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 150 g +2 łyżki cukru
  • 250 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki oleju
  • 250 ml soku pomarańczowego
 Przygotowanie:

Reklama

 Jajka, sól, cukier waniliowy, 50 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Na przemian dodawać 200g mąki i mleko. Odstawić na 15 minut. 100 g cukru skarmelizować, wlać sok pomarańczowy i gotować 8-10 minut. 50 g mąki, proszek do pieczenia i rodzynki zmieszać i dodać do ciasta. Na patelni z wgłębieniami rozgrzać olej i smażyć poffertjes na złoty kolor z obu stron. Obtoczyć w cukrze i podawać z pomarańczowym karmelem.



Roladki wołowe

Składniki:

  • szczypiorek
  • 1 duża marchewka
  • 150 g surówki z kapusty
  • 6-8 plastrów pieczonego rostbefu
  • pieprz brazylijski do dekoracji
 Przygotowanie:

Szczypiorek włożyć na minutę do wrzątku. Marchewkę utrzeć, wymieszać z surówką. Nakładać na plastry mięsa, zawijać, wiązać szczypiorkiem. Posypać brazylijskim pieprzem.



Ukąszenie pszczoły

Składniki:

  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanej skórki z cytrusów
  • 325 g masła
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 300 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 250 g chudego twarożku
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 100 g siekanych migdałów
  • 200 g masy marcepanowej
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 125 g śmietany kremówki
  • 175 g płatków migdałowych6-8 migdałów bez skórki
 Przygotowanie:

 Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, 125 g cukru, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło, twarożek, sól, aromat i likier migdałowy umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto.

Ciasto umieścić na posypanej mąką powierzchni i dodać rodzynki oraz drobno pokrojoną skórkę kandyzowaną. Wyrobić ręcznie. Formę (34x24) wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto, wyrównać. Piec 30 minut w 175 stopniach C. 150 g masła roztopić w rondelku, dodać 125 g cukru, miód, cynamon i śmietanę, zagotować i gotować 5 minut na słabym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zdjąć z płyty i lekko przestudzić.

 Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć masę i wstawić na kolejne 20-25 minut do piekarnika. 50 g cukru skarmelizować na patelni. Na papierze do pieczenia układać migdały i nakładać łyżeczką karmel, formując gwiazdkę. Odstawić, aby zastygło. Ciasto wyjąć z piekarnika i dekorować przygotowanymi gwiazdkami.


 

Wieniec z likierem jajecznym i wiśniami


Składniki:

  • 2 słoiki wiśni (250 g )
  • 325 masła
  • 350 g cukru
  • sól
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 6 jajek
  • 200 ml likieru jajecznego
  • 375 g mąki
  • budyń waniliowy
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 1 białko z jajka
  • 75 g różowych bez
  • tłuszcz i bułka do formy
Przygotowanie:

Wiśnie osączyć, sok zachować. Tłuszcz cukier, sól, cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, wlać likier jajeczny. Mąkę, pół opakowania budyniu i proszek do pieczenia dodać i dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy. Dodać wiśnie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 55-65 minut w temp. 175 st. C.

Na polewę: 200 g cukru pudru, białko, i 1-2 łyżki soku z wiśni wymieszać za pomocą robota kuchennego. Bezy pokruszyć. Ostudzone ciasto wybić z formy, polać polewą i posypać pokruszonymi bezami. Poruszyć cukrem pudrem. Można też dekorować cukrowymi perełkami.

 


 Poncz borówkowy

Składniki:

  • 1 l grzańca
  • 750 ml soku z borówki brusznicy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 gwiazdki anyżku
  • kawałek cynamonu
  • laska wanilii
  • 4-5 łyżek cukru
  • spiralnie obrane skórki z cytryny i pomarańczy
 Przygotowanie:

Wino sok z borówki i cytryny oraz przyprawy, pogrzać i doprawić cukrem. Napełnić kieliszki, dekorować skórkami z owoców cytrusowych.



Miętowe kakao

 

Składniki:

  • 1,5 l mleka
  • 200 g pomadek czekoladowo-miętowych
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1-2 łyżki cukru
  • 0,25 l odtłuszczonego mleka
  • kakao
Przygotowanie:

Mleko zagotować, zdjąć z płyty. Dodać pomadki i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać posiekaną czekoladę, doprawić cukrem do smaku. Rozlać do szklaneczek. Odtłuszczone mleko spienić, piankę nakładać do szklaneczek.


Czas przygotowania 15 minut

Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje