Menu na zimowe wieczory w gronie przyjaciół
Smakowite przekąski, pyszne ciasta i podgrzewający atmosferę grzaniec to idealne menu na spotkania w gronie przyjaciół.
Kanapeczki serowo-figowe
- 300 g sera Roquefort
- 150 g śmietany
- 200 g kremowego twarożku
- 2 łyżki sosu figowo-musztardowego
- sól, pieprz
- 4 małe figi
- 16 okrągłych kromek pumpernikla
Przygotowanie:
Ser pokroić w kostkę i zmiksować ze śmietaną, dodać twarożek i sos. Nakładać na kromeczki i dekorować figą.
Czas przygotowania: 25 minut
Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal
Poffertjes z pomarańczowym karmelem
Składniki:
- 2 łyżki rodzynek
- 3 jajka
- szczypta soli
- opakowanie cukru waniliowego
- 150 g +2 łyżki cukru
- 250 g mąki
- 150 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki oleju
- 250 ml soku pomarańczowego Przygotowanie:
Jajka, sól, cukier waniliowy, 50 g cukru ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Na przemian dodawać 200g mąki i mleko. Odstawić na 15 minut. 100 g cukru skarmelizować, wlać sok pomarańczowy i gotować 8-10 minut. 50 g mąki, proszek do pieczenia i rodzynki zmieszać i dodać do ciasta. Na patelni z wgłębieniami rozgrzać olej i smażyć poffertjes na złoty kolor z obu stron. Obtoczyć w cukrze i podawać z pomarańczowym karmelem.
Roladki wołowe
Składniki:
- szczypiorek
- 1 duża marchewka
- 150 g surówki z kapusty
- 6-8 plastrów pieczonego rostbefu
- pieprz brazylijski do dekoracji Przygotowanie:
Szczypiorek włożyć na minutę do wrzątku. Marchewkę utrzeć, wymieszać z surówką. Nakładać na plastry mięsa, zawijać, wiązać szczypiorkiem. Posypać brazylijskim pieprzem.
Ukąszenie pszczoły
Składniki:
- 150 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki z cytrusów
- 325 g masła
- opakowanie proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 300 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 250 g chudego twarożku
- szczypta soli
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 łyżki likieru migdałowego
- 100 g siekanych migdałów
- 200 g masy marcepanowej
- 2 łyżki płynnego miodu
- pół łyżeczki cynamonu
- 125 g śmietany kremówki
- 175 g płatków migdałowych6-8 migdałów bez skórki Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, jajka, 125 g cukru, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę masło, twarożek, sól, aromat i likier migdałowy umieścić w misce i wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładkie ciasto.
Ciasto umieścić na posypanej mąką powierzchni i dodać rodzynki oraz drobno pokrojoną skórkę kandyzowaną. Wyrobić ręcznie. Formę (34x24) wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej ciasto, wyrównać. Piec 30 minut w 175 stopniach C. 150 g masła roztopić w rondelku, dodać 125 g cukru, miód, cynamon i śmietanę, zagotować i gotować 5 minut na słabym ogniu. Dodać płatki migdałowe, zdjąć z płyty i lekko przestudzić.
Ciasto wyjąć z piekarnika, nałożyć masę i wstawić na kolejne 20-25 minut do piekarnika. 50 g cukru skarmelizować na patelni. Na papierze do pieczenia układać migdały i nakładać łyżeczką karmel, formując gwiazdkę. Odstawić, aby zastygło. Ciasto wyjąć z piekarnika i dekorować przygotowanymi gwiazdkami.
Wieniec z likierem jajecznym i wiśniami
Składniki:
- 2 słoiki wiśni (250 g )
- 325 masła
- 350 g cukru
- sól
- opakowanie cukru waniliowego
- 6 jajek
- 200 ml likieru jajecznego
- 375 g mąki
- budyń waniliowy
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 250 g cukru pudru
- 1 białko z jajka
- 75 g różowych bez
- tłuszcz i bułka do formyPrzygotowanie:
Wiśnie osączyć, sok zachować. Tłuszcz cukier, sól, cukier waniliowy utrzeć za pomocą robota kuchennego. Kolejno dodawać jajka, wlać likier jajeczny. Mąkę, pół opakowania budyniu i proszek do pieczenia dodać i dobrze wymieszać. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy. Dodać wiśnie. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 55-65 minut w temp. 175 st. C.
Na polewę: 200 g cukru pudru, białko, i 1-2 łyżki soku z wiśni wymieszać za pomocą robota kuchennego. Bezy pokruszyć. Ostudzone ciasto wybić z formy, polać polewą i posypać pokruszonymi bezami. Poruszyć cukrem pudrem. Można też dekorować cukrowymi perełkami.
Poncz borówkowy
Składniki:
- 1 l grzańca
- 750 ml soku z borówki brusznicy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 gwiazdki anyżku
- kawałek cynamonu
- laska wanilii
- 4-5 łyżek cukru
- spiralnie obrane skórki z cytryny i pomarańczy Przygotowanie:
Wino sok z borówki i cytryny oraz przyprawy, pogrzać i doprawić cukrem. Napełnić kieliszki, dekorować skórkami z owoców cytrusowych.
Miętowe kakao
Składniki:
- 1,5 l mleka
- 200 g pomadek czekoladowo-miętowych
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1-2 łyżki cukru
- 0,25 l odtłuszczonego mleka
- kakaoPrzygotowanie:
Mleko zagotować, zdjąć z płyty. Dodać pomadki i mieszać, aż się rozpuszczą. Dodać posiekaną czekoladę, doprawić cukrem do smaku. Rozlać do szklaneczek. Odtłuszczone mleko spienić, piankę nakładać do szklaneczek.
Czas przygotowania 15 minut
Jedna porcja zawiera 1340 kJ/320 kcal