Miasteczko z pierników
To doskonała świąteczna dekoracja, która sprawi radość twoim dzieciom. Domki z piernika możesz też wykorzystać jako ozdoby choinkowe lub atrakcyjne prezenty.
Składniki:
- 250 g masła
- 175 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 350 g syropu cukrowego
- 700 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 opakowania przyprawy do pierników
- 3 łyżki kakao
- 200 g cukru pudru
- 1 białko
- Folia spożywcza
Przygotowanie:
Masło i cukier utrzeć za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Najpierw dodawać jaka, a następnie syrop. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy wymieszać i stopniowo wsypywać. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Jedna część zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Do drugiej części dodać kakao, również zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Na papierze narysować trzy różne domy (13-15 cm wysokości, 6-9 cm szerokości) i wycinać szablony.
Ciemną część ciasta podzielić na pół.
Jedną część rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą noża i szablonu wycinać domy (ciasto będzie się szybko robiło miękkie, można ew. dodać mąki). Domy układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Do stworzenia piernikowego miasteczka będzie potrzebnych 6 domów ciemnych i 6 jasnych. W pozostałych domach zrobić dziurkę do zawieszania.
Resztki ciasta jeszcze raz wyrobić, rozwałkować i wycinać kwadraty i kółka (na okna i drzwi). Na lekko zwilżona powierzchnię naklejać okna drzwi. Piec w 200 st. C przez 7-8 minut. Ostudzić. Cukier puder zmieszać z białkiem z jajka. Tak przygotowanym lukrem dekorować domki. Odstawić na co najmniej 30 minut.
Za pomocą tego samego lukru przykleić domki do ramy (23cmx 23cm).