Miechunka jadalna: Właściwości i zastosowania

Miechunka jadalna to egzotyczny owoc pochodzący z obszarów obecnego Peru. Przez Inków nazywana była złotą jagodą, ponieważ poza walorami smakowymi posiadała też wyjątkowe właściwości lecznicze. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, które wzmacniają serce i stawy, poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, a także moczowego. Miechunka wspomaga też leczenie łuszczycy i innych dolegliwości skórnych. Sprawdź, co zawiera miechunka i w jaki sposób włączyć ją do codziennej diety.

Czym jest miechunka i dlaczego warto ją jeść?
Czym jest miechunka i dlaczego warto ją jeść? ©123RF/PICSEL
Peruwiańska zupa rozgrzewającanewsrm.tv

Czym jest miechunka i co zawiera?

Owoce miechunki
©123RF/PICSEL

Miechunka jadalna (nazywana też miechunką lub jagodą, peruwiańską, a także rodzynkiem brazylijskim) to roślina z rodziny psiankowatych (czyli z tej samej, do której należą bakłażany, pomidory czy papryka). Pochodzi z Ameryki Południowej, ale obecnie uprawiana jest na całym świecie. Owoce miechunki są żółte, pomarańczowe lub zielone i mają rozmiar pomidorków koktajlowych. Otoczone są delikatnym kielichem kwiatowym – płatki przypominają nieco papierowe lampiony. Owoce mają słodko-kwaśny smak z niewielką domieszką goryczy.

Miechunka słynie jednak przede wszystkim ze swoich wartości odżywczych. 100 g owoców dostarcza zaledwie 53 kalorii, za to mnóstwo witamin i minerałów. W złotych jagodach znajdziemy bardzo duże ilości witaminy A i C, które są silnymi przeciwutleniaczami, a także witaminy z grupy B, fosfor, wapń i żelazo.

Właściwości miechunki jadalnej

Właściwości miechunki
©123RF/PICSEL

Owoce miechunki spożywane na surowo wykazują zbawienny wpływ na organizm. Duża zawartość witaminy C stymuluje układ immunologiczny i wzmacnia odporność, pomaga też zwalczyć infekcje. Jest też silnym przeciwutleniaczem, który wzmacnia naczynia krwionośne i usuwa z organizmu wolne rodniki. Dzięki temu spowalnia procesy starzenia się organizmu. Miechunka obniża też poziom złego cholesterolu i reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Zmniejsza to znacznie ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Z kolei witamina A znajdująca się w owocach jagody peruwiańskiej wzmacnia narząd wzroku i poprawia kondycję skóry. Miechunka stosowana zewnętrznie działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i regenerująco. Pomaga zwalczyć przebarwienia i łagodzi podrażnienia, jest pomocna w przypadku łuszczycy oraz trądziku.

Owoce miechunki są niezwykle cenne także ze względu na witaminy z grupy B. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Stymulują pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, a przede wszystkim chronią przed depresją i ułatwiają walkę ze stresem. Dzięki dużej ilości minerałów złote jagody wzmacniają też kości i zęby.

W medycynie naturalnej miechunkę stosowano także do zwalczania dolegliwości układu trawiennego i moczowego. Okazuje się bowiem, że pestki znajdujące się w owocach wspomagają oczyszczanie organizmu i działają moczopędnie.

Zastosowania miechunki jadalnej

Zastosowania miechunki
©123RF/PICSEL

Owoce miechunki najlepiej spożywać na surowo, nie tracą wtedy wartości odżywczych. Będą idealnym dodatkiem do owocowych i warzywnych sałatek, a także koktajli i deserów. Warto wiedzieć, że kolor owoców świadczy o ich smaku – pomarańczowe są dojrzałe i najbardziej słodkie, a żółte i zielone – nieco kwaśne. Suszoną miechunkę można z kolei dodawać do jogurtu lub chrupać jako zdrową przekąskę.

Złote jagody nadają się również do przygotowywania leczniczych nalewek, a także dżemów i konfitur. Warto przyrządzić z nich także napar, który posłuży nam do użytku zewnętrznego – jako okłady na twarz czy skórę całego ciała (np. by złagodzić podrażnienia lub zmiany łuszczycowe).