Mielone z marchewką
Klasyka gatunku.
Składniki na 5 porcji
- 70 dag mielonego mięsa
- jajko
- 1 kg marchewki
- 2-3 łyżki śmietany 30 proc.
- szklanka wywaru mięsnego
- duża cebula
- pęczek natki pietruszki
- 6 łyżek masła
- 2 łyżki mąki
- sucha bułka
- szklanka mleka
- sól, pieprz, olej do smażenia
Przygotowanie
1. Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę.
2. Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju.
3. Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki, wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.
Przygotowanie: 30 min
Porcja: 420 kilokalorii