Mielone z marchewką

Klasyka gatunku.

Kotlet mielony to klasyka polskiej kuchni
Kotlet mielony to klasyka polskiej kuchni123RF/PICSEL

Składniki na 5 porcji

  • 70 dag mielonego mięsa
  • jajko
  • 1 kg marchewki
  • 2-3 łyżki śmietany 30 proc.
  • szklanka wywaru mięsnego
  • duża cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 6 łyżek masła
  • 2 łyżki mąki
  • sucha bułka
  • szklanka mleka
  • sól, pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie

1. Marchewkę oczyść, obierz, po czym pokrój ją w grubą kostkę. Przesmaż ją lekko na 4 łyżkach masła, oprósz solą i pieprzem, zalej wywarem. Kiedy marchewka zacznie mięknąć, zagęścić sos zasmażką przygotowaną z reszty masła i mąki. Na koniec dodaj śmietanę. 

2. Gdy marchewka się dusi, przygotuj kotlety. Do mięsa dodaj namoczoną w mleku bułkę, posiekaną cebulę oraz jajko, a następnie dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Uformuj kotlety i usmaż je na oleju. 

3. Marchewkę oprósz posiekaną natką pietruszki, wyłóż na talerz. Podawaj z kotletami, udekoruj natką pietruszki i np. orzechami. Jako dodatek serwuj ziemniaki lub pieczywo.

Przygotowanie: 30 min

Porcja: 420 kilokalorii

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas