Reklama

Reklama

Mielone z ryżem

Wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone, ale dodatek jednego składnika czyni je zdecydowanie smaczniejszymi i bardziej oryginalnymi. Chodzi oczywiście o ryż, który sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 torebki ryżu
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • mąka, bułka tarta - do panierowania
  • olej

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, odstawiamy.

Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną cebulkę do lekkiego zeszklenia.

Mięso mielone umieszczamy w misce, doprawiamy, dodajemy podsmażoną cebulkę i jedno jajko. Mieszamy, aż do połączenia składników. Z masy formujemy nieduże kotlety.

Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje