Mielone z ryżem
Mielone z ryżem może na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone, ale dodatek jednego składnika czyni je zdecydowanie smaczniejszymi i bardziej oryginalnymi. Ryż sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne. Mielone z ryżem to świetny pomysł na obiad.
Mielone z ryżem - przygotowanie
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, odstawiamy.
Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną cebulkę do lekkiego zeszklenia.
Mięso mielone umieszczamy w misce, doprawiamy, dodajemy podsmażoną cebulkę i jedno jajko. Mieszamy, aż do połączenia składników. Z masy formujemy nieduże kotlety.
Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Sprawdź też inne nasze przepisy:
Zobacz także: