Wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone, ale dodatek jednego składnika czyni je zdecydowanie smaczniejszymi i bardziej oryginalnymi. Chodzi oczywiście o ryż, który sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, odstawiamy.
Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną cebulkę do lekkiego zeszklenia.
Mięso mielone umieszczamy w misce, doprawiamy, dodajemy podsmażoną cebulkę i jedno jajko. Mieszamy, aż do połączenia składników. Z masy formujemy nieduże kotlety.
Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.