Mielone z ryżem

Aktualizacja

Mielone z ryżem może na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwyczajne kotlety mielone, ale dodatek jednego składnika czyni je zdecydowanie smaczniejszymi i bardziej oryginalnymi. Ryż sprawia, że danie staje się jeszcze bardziej pożywne. Mielone z ryżem to świetny pomysł na obiad.

Mielone z ryżem to wyborne połączenie mięsa mielonego i ryżu
Mielone z ryżem to wyborne połączenie mięsa mielonego i ryżu123RF/PICSEL

Mielone z ryżem - przygotowanie

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, odstawiamy.

Cebulę obieramy, oczyszczamy, kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną cebulkę do lekkiego zeszklenia.

Mięso mielone umieszczamy w misce, doprawiamy, dodajemy podsmażoną cebulkę i jedno jajko. Mieszamy, aż do połączenia składników. Z masy formujemy nieduże kotlety.

Kotlety panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź też inne nasze przepisy:

Zobacz także:

Genialny sposób na mięso mielone - kotlety z pokrzywąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas