Mięsko daje moc!

Zawiera łatwo przyswajalne białko, żelazo oraz witaminę B12 – składniki niezbędne dla rozwoju fizycznego i umysłowego malca. Jakie gatunki podawać dziecku? Oto nasze rady.

Kupuj mięsa, które posiadają certyfikaty QAFP oraz inne zaświadczenia, gwarantujące ich bezpieczne pochodzenie.
Kupuj mięsa, które posiadają certyfikaty QAFP oraz inne zaświadczenia, gwarantujące ich bezpieczne pochodzenie.123RF/PICSEL

Najnowsze badania naukowe dowodzą, że polskie maluchy jedzą za mało dobrego gatunkowo mięsa. Młode mamy mają wątpliwości, co podać dziecku, dlatego w okresie niemowlęcym opóźniają wprowadzenie go do menu szkraba.

Z kolei starszakom chętnie proponują niskogatunkowe wędliny, np. parówki.

- Takie postępowanie prowadzi do błędów żywieniowych, które mogą się odbić niekorzystnie na zdrowiu malucha - przestrzega dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk dziecięcy.

- Mięso należy wprowadzić do diety dziecka po 5.-6. miesiącu życia, ok. 4 tygodni po tym, jak otrzyma ono pierwsze papki jarzynowe - wyjaśnia specjalista. Można wybrać np. indyka, kurczaka oraz chude kawałki kaczki lub gęsi (drób podajemy bez skórki).

Malec może też jeść cielęcinę, jagnięcinę i królika. Schemat żywienia nie określa, w jakiej kolejności podawać te gatunki. Istotne jest jedynie to, by pochodziły one ze sprawdzonego źródła. Początkowo smyk powinien otrzymywać ok. 10 g gotowanego chudego mięsa dziennie.

- Porcję tę należy stopniowo zwiększać, by pod koniec 1. roku życia szkrab jadł ok. 20 g mięsa dziennie - dodaje ekspert. Jak je podawać? Skorzystaj z naszych podpowiedzi.

Indyk

Jego zalety: Bardzo rzadko wywołuje reakcje alergiczne i jest wyjątkowo lekkostrawny.

Jak go przyrządzać: Gotowane i zmiksowane mięso dodaje się do zupek. Można też je podawać np. z przecierem jabłkowym. Smykowi, który potrafi już gryźć, z mielonego mięsa można przyrządzić pulpety. A po 1. roku życia - usmażyć kotlecika. Gotową, dobrej jakości wędlinę z piersi indyka podaje się dziecku powyżej 1. roku.

Kurczak

Jego zalety: Ma delikatne i lekkostrawne mięso. Najlepsze są kurczaki ekologiczne i zagrodowe, hodowane na naturalnej paszy.

Jak go przyrządzać: Na początek najlepsza jest pierś, ugotowana osobno, zmiksowana, dodana do zupki jarzynowej Po 10. miesiącu smyk może już jeść kawałki mięsa duszonego np. z jabłkiem lub brzoskwinią. Po ukończeniu 1. roku można mu podać kurczaka pieczonego, a po 2. roku - smażonego w panierce.

Cielęcina

Jej zalety: Choć zalicza się do tzw. mięs czerwonych, jest chuda, delikatna i lekkostrawna.

Jak ją przyrządzać: Malcowi można ją ugotować do miękkości z warzywami. Brzdącowi po 1.-2. roku życia, który potrafi już dobrze gryźć, przyrządź roladkę lub pieczeń. Mięso trzeba posmarować olejem, doprawić bazylią, lubczykiem, szczyptą soli oraz pieprzu i piec w naczyniu żaroodpornym ok. 1 godziny.

Jagnięcina

Jej zalety: Jest miękka i bardzo delikatna w smaku. Rzadko uczula, dlatego poleca się ją małym alergikom.

Jak ją przyrządzać: Ugotowana i zmiksowana dobrze smakuje z zupką lub potrawką jarzynową. Malcowi po 1. roku z mielonej jagnięciny można zrobić klopsiki lub kebab czety na patykach od szaszłyków.

Królik

Jego zalety: Delikatny, chudy i soczysty, nieco przypomina kurczaka. Nie wywołuje alergii.

Jak go przyrządzać: Gotowany jest odpowiedni dla niemowląt. Na początek dodawaj go do zupek, po 8. miesiącu możesz zrobić z niego potrawkę z warzywami. Po 10. miesiącu zaproponuj dziecku delikatny domowy pasztet z królika.

Wieprzowina

Jej zalety: ma sporo żelaza, ale też niemało tłuszczu, dlatego dla dziecka warto wybierać schab, szynkę i polędwicę.

Jak ją przyrządzać: Niemowlęciu trzeba ją gotować osobno (ok. 60 minut), aż stanie się miękka i krucha. Pieczony schab to świetna wędlina oraz składnik obiadu. Kotlety można podać dziecku po 1. roku życia.

Ważne zasady

● Wybieraj produkty z pewnego źródła. Kupuj mięsa, które posiadają certyfikaty QAFP oraz inne zaświadczenia, gwarantujące ich bezpieczne pochodzenie.

● Podawaj wartościowe kąski. Dla dziecka wybieraj np. mięso z udka, piersi lub polędwicę. Maluch do 3 lat nie powinien jadać podrobów ani resztek, np. skórek.

● Lepiej rób domowe wędliny. Gotowe wyroby, zwłaszcza te paczkowane, często zawierają konserwanty oraz różne dodatki, np. soję. Dlatego lepiej duś lub piecz całe kawałki mięsa, a potem krój je w plasterki. Możesz je układać na kanapkach lub dodawać do sałatek.

Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka. Tekst: Aleksandra Szymczyk

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas