Mięsne kulki w cieście francuskim
Ciasto rozwiń i z każdego wytnij 12 krążków.

Składniki
na 10 porcji:
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 40 dag mięsa mielonego
- posiekana natka pietruszki
- łyżka musztardy
- jajko
- kajzerka namoczona w mleku
- świeża rukola
- słoiczek dżemu z żurawiny
- 10 dag bułki tartej
- 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozwiń i z każdego wytnij 12 krążków. Nakładaj na siebie po 2 krążki i zlepiaj ze sobą ich brzegi. Piecz 25 minut w temp. 200°C.
2. Rukolę opłucz, osusz. Mięso rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, musztardę, natkę i namoczoną bułkę. Wymieszaj, uformuj z masy małe kulki i obtocz je w bułce tartej. Do garnuszka wlej tyle oleju, by przykrył kulki. Rozgrzej. Wrzucaj kulki na głęboki tłuszcz, smaż z obu stron na rumiano. Krążki ciasta wyjmij i spłaszcz łyżką od góry. Ułóż na każdym listek rukoli oraz jeszcze ciepłe kulki mięsa. Polej dżemem z żurawiny.
Czas przygotowania: ok. godziny