Mięsne leczo z bakłażanem i cukinią
Leczo kojarzy się raczej z daniem typowo warzywnym, wegetariańskim. Dla tych, którzy nie mogą się jednak obyć bez mięsa, proponujemy smaczną wersję z soczystą karkówką.
Sposób przygotowania:
1. Karkówkę (ewentualnie łopatkę lub szynkę wieprzową) umyj starannie pod bieżącą wodą, a potem osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój w dużą kostkę. Mięso oprósz solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką, a na koniec mąką.
2. Bakłażana umyj, pozostaw ze skórką. Pokrój w dużą kostkę lub w półplasterki. Podobnie przygotuj cukinię (lub dwie małe młode sztuki). Obierz marchewki. Opłucz je, pokrój w plasterki.
3. Strąki papryki umyj, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój na kawałki. Poszatkuj obraną cebulę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę. Wrzuć mięso. Dodaj po sporej szczypcie soli i pieprzu, duś pod przykryciem 45 minut.
4. Po tym czasie dodaj marchew i bakłażana. Duś 15 minut. Dorzuć pokrojoną cukinię oraz kawałki papryki. Duś pod przykryciem jeszcze około 10 minut. Gdy mięso i warzywa będą miękkie, dopraw leczo koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i ziołami.