Mięsne rolady z warzywami
Faszerowana pieczeń dzięki smakowitemu nadzieniu zyskuje ciekawszy smak i wyjątkowo apetyczny wygląd. Polecamy zwłaszcza nasze pomysły na lekkie dania pełne zdrowych dodatków.

Filet z indyka nadziewany szpinakiem
Składniki
- 1 i 1/2 kg fileta z indyka
- 1/2 op. (20-25 dag) mrożonych liści szpinaku
- 5 suszonych pomidorów
- 2/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
- 8 łyżek tartego parmezanu
- dodatki
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- chili w proszku
- gałka muszkatołowa
- olej
Sposób przygotowania
1. Szpinak rozmroź na sitku i poczekaj, aż ocieknie. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż liście szpinaku. Smaż 3-4 minuty. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i gałką. Filet z indyka umyj, osusz. Rozetnij na duży płat. Mięso lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem. Suszone pomidory potnij w paski. 2. Na mięsie rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp połową parmezanu. Płat zwiń. Obwiąż nitką. Roladę posmaruj olejem. Włóż do brytfanki. Piecz 1 godzinę w temp. 190 st. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Pozostały parmezan wymieszaj z orzechami. Rozłóż na wierzchu rolady 15 minut przed końcem pieczenia.

Drobiowy rulon z brokułami
Składniki
- 1 duży podwójny filet z kurczaka
- 1 mały brokuł
- 3 jajka
- 6 plasterków szynki drobiowej
- dodatki
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- po kilka gałązek koperku i natki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
1. Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupki. Mięso rozetnij na duży płat. Lekko go rozbij. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Brokuł gotuj w posolonym wrzątku przez 8 minut. Odcedź go, przestudź i zmiel razem z jajkami na twardo. Potem połącz ze śmietaną i posiekanymi koperkiem oraz natką. Masę przypraw solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. 2. Na mięsie rozłóż szynkę. Rozsmaruj farsz i zwiń. W brytfance rozgrzej masło. Włóż roladę i obsmaż ją ze wszystkich stron. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Piecz ok. 70 min. Polewaj wodą i sosem z dna formy.

Wieprzowina z marchewką
Składniki
- 1 i 1/2 kg wieprzowiny na pieczeń (ze skórą)
- 2 ugotowane marchewki
- 20 dag pieczarek
- 10 dag żółtego sera
- dodatki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej, sok z 1 cytryny
- olej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Mięso rozetnij na płat. Rozbij go. Posyp solą i pieprzem. Skrop 1/2 soku z cytryny. Pieczarki pokrój w kostkę, skrop resztą soku. Ser zetrzyj. Rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć pieczarki, smaż je 2 min. Wystudź, połącz z bułką tartą, serem i jajkiem. Przypraw solą i pieprzem. 2. Marchewki pokrój w słupki. Farsz pieczarkowy i marchewki rozłóż na mięsie. Zwiń. Obwiąż nitką. Pieczeń posmaruj olejem. Piecz 55 min w 180 st. Miód połącz z 1 łyżką oleju i papryką. Posmaruj tym roladę ok. 10 min przed końcem pieczenia.