Mięsne rolady z warzywami

Faszerowana pieczeń dzięki smakowitemu nadzieniu zyskuje ciekawszy smak i wyjątkowo apetyczny wygląd. Polecamy zwłaszcza nasze pomysły na lekkie dania pełne zdrowych dodatków.

Filet z indyka nadziewany szpinakiem

Czas przyrządzenia: 25 min + pieczenie
Składniki dla: 8 porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 kg fileta z indyka
  • 1/2 op. (20-25 dag) mrożonych liści szpinaku
  • 5 suszonych pomidorów
  • 2/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 8 łyżek tartego parmezanu

Składniki - dodatki

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • chili w proszku
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Sposób przygotowania

1. Szpinak rozmroź na sitku i poczekaj, aż ocieknie. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na rozgrzanej oliwie. Dołóż liście szpinaku. Smaż 3-4 minuty. Przypraw na pikantnie solą, pieprzem i gałką. Filet z indyka umyj, osusz. Rozetnij na duży płat. Mięso lekko rozbij. Oprósz z obu stron solą, chili i pieprzem. Suszone pomidory potnij w paski. 

2. Na mięsie rozsmaruj farsz szpinakowy. Rozłóż pomidory. Posyp połową parmezanu. Płat zwiń. Obwiąż nitką. Roladę posmaruj olejem. Włóż do brytfanki. Piecz 1 godzinę w temp. 190 st. W tym czasie orzechy grubo posiekaj. Pozostały parmezan wymieszaj z orzechami. Rozłóż na wierzchu rolady 15 minut przed końcem pieczenia. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje