Mięso i sos - para idealna

Takie dania sycą na długo!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg miękkiej wołowiny (np. udziec, karkówka)
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • cebula posiekana
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść z tłuszczu i żyłek, pokrój w grubą kostkę. Osusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką. 

2. Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż na nim mięso (5 minut), przełóż do rondla. Na reszcie tłuszczu zrumień cebulę i czosnek (minuta). Zalej odrobiną bulionu i przełóż do rondla. Wlej do rondla resztę bulionu. Dodaj miód, liść laurowy i ziele angielskie. 

3. Duś gulasz na małym ogniu 2 godziny pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej bulionu. Na pół godziny przed końcem duszenia wsyp posiekaną szałwię i wlej ocet balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje