Reklama

Reklama

Mięso i sos - para idealna

Takie dania sycą na długo!

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 1 kg miękkiej wołowiny (np. udziec, karkówka)
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • cebula posiekana
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej

Sposób przygotowania

1. Mięso oczyść z tłuszczu i żyłek, pokrój w grubą kostkę. Osusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką. 

2. Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż na nim mięso (5 minut), przełóż do rondla. Na reszcie tłuszczu zrumień cebulę i czosnek (minuta). Zalej odrobiną bulionu i przełóż do rondla. Wlej do rondla resztę bulionu. Dodaj miód, liść laurowy i ziele angielskie. 

3. Duś gulasz na małym ogniu 2 godziny pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej bulionu. Na pół godziny przed końcem duszenia wsyp posiekaną szałwię i wlej ocet balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem.

Reklama

Bitki wieprzowe w sosie

Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g wieprzowiny na bitki (najlepiej szynki lub łopatki)
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/4 szklanki posiekanych listków
  • bazylii
  • sól, pieprz
  • listki bazylii do posypania

1. Umyj dokładnie cytrynę i zetrzyj z niej 2 łyżeczki skórki. Wyciśnij łyżkę soku. 

2. Mięso podziel na 4 cienkie kotlety, osusz je ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbij trzonkiem noża. 

3. Rozgrzej mocno olej na patelni. Usmaż na nim mięso z obu stron, tak aby uzyskało złotobrązowy kolor (10 minut). Zdejmij bitki z patelni, przełóż na rozgrzany półmisek i przykryj, aby mięso doszło (nie wylewaj tłuszczu). 

4. Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj z resztą tłuszczu po smażeniu i zagotuj, mieszając. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. Dodaj skórkę cytrynową i sok, zagotuj. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku. Wsyp posiekaną bazylię, zamieszaj. 

5. Polej gorącym sosem bitki na półmisku, od razu podawaj.


Wołowina po burgundzku

Czas przyrządzenia: 180 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • po łyżce oleju i masła klarowanego
  • 800 g wołowiny bez kości, pokrojonej w grubą kostkę
  • 100 g wędzonego boczku, posiekanego
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu wołowego
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 g młodych pieczarek, obranych
  • 2 gałązki świeżego tymianku

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a na patelni olej i masło klarowane. Obsmaż partiami wołowinę, na chrupiąco. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie obsmaż boczek i dołóż do wołowiny. 

2. Na tym samym tłuszczu obsmaż czosnek oraz pokrojone w plastry marchewki i cebulę. Dodaj je do mięsa. Oprósz wszystko mąką i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut. 

3. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Wlej bulion i wino, dodaj koncentrat, wrzuć liść laurowy i suszony tymianek, przypraw do smaku. 

4. Zapiekaj 2 godziny, dodaj pieczarki i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe posyp świeżym tymiankiem. Podawaj z bagietką lub purée ziemniaczanym. 



Kurczak po myśliwsku, we włoskim sosie

Składniki

  • 2 nogi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego
  • wina
  • 400 g pomidorów z puszki
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

1. Nogi podziel na 4 porcje. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień na niej mięso (5 minut). Odłóż je na bok i trzymaj w cieple, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki (5 minut). 

2. Wlej do warzyw wino i dodaj pomidory, duś kolejne 5 minut. Dodaj mięso, przypraw do smaku i duś pod przykryciem 40 minut (gotowe mięso powinno łatwo odchodzić od kości). 

3. Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj czarne oliwki. Gotowe danie podawaj z pieczywem, posypane bazylią. 


Olivia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje