Mięso i sos - para idealna
Takie dania sycą na długo!

Gulasz wołowy
Składniki
- 1 kg miękkiej wołowiny (np. udziec, karkówka)
- łyżka mąki
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- cebula posiekana
- 2 szklanki bulionu wołowego
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
Sposób przygotowania
1. Mięso oczyść z tłuszczu i żyłek, pokrój w grubą kostkę. Osusz ręcznikiem papierowym i oprósz mąką.
2. Rozgrzej olej na dużej patelni. Podsmaż na nim mięso (5 minut), przełóż do rondla. Na reszcie tłuszczu zrumień cebulę i czosnek (minuta). Zalej odrobiną bulionu i przełóż do rondla. Wlej do rondla resztę bulionu. Dodaj miód, liść laurowy i ziele angielskie.
3. Duś gulasz na małym ogniu 2 godziny pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolej bulionu. Na pół godziny przed końcem duszenia wsyp posiekaną szałwię i wlej ocet balsamiczny. Podawaj z purée ziemniaczanym, drobną kaszą lub pieczywem.

Bitki wieprzowe w sosie
Składniki
- cytryna
- 2 łyżki oleju
- 500 g wieprzowiny na bitki (najlepiej szynki lub łopatki)
- 1 i 1/4 szklanki śmietany 18 proc.
- 1/4 szklanki posiekanych listków
- bazylii
- sól, pieprz
- listki bazylii do posypania
1. Umyj dokładnie cytrynę i zetrzyj z niej 2 łyżeczki skórki. Wyciśnij łyżkę soku.
2. Mięso podziel na 4 cienkie kotlety, osusz je ręcznikiem papierowym i delikatnie rozbij trzonkiem noża.
3. Rozgrzej mocno olej na patelni. Usmaż na nim mięso z obu stron, tak aby uzyskało złotobrązowy kolor (10 minut). Zdejmij bitki z patelni, przełóż na rozgrzany półmisek i przykryj, aby mięso doszło (nie wylewaj tłuszczu).
4. Wlej śmietanę na patelnię, wymieszaj z resztą tłuszczu po smażeniu i zagotuj, mieszając. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. Dodaj skórkę cytrynową i sok, zagotuj. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku. Wsyp posiekaną bazylię, zamieszaj.
5. Polej gorącym sosem bitki na półmisku, od razu podawaj.

Wołowina po burgundzku
Składniki
- po łyżce oleju i masła klarowanego
- 800 g wołowiny bez kości, pokrojonej w grubą kostkę
- 100 g wędzonego boczku, posiekanego
- ząbek czosnku, rozgnieciony
- 2 marchewki
- cebula
- łyżka mąki pszennej
- szklanka bulionu wołowego
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- łyżeczka suszonego tymianku
- 200 g młodych pieczarek, obranych
- 2 gałązki świeżego tymianku
Sposób przygotowania
1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C, a na patelni olej i masło klarowane. Obsmaż partiami wołowinę, na chrupiąco. Przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie obsmaż boczek i dołóż do wołowiny.
2. Na tym samym tłuszczu obsmaż czosnek oraz pokrojone w plastry marchewki i cebulę. Dodaj je do mięsa. Oprósz wszystko mąką i wymieszaj. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
3. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 st. C. Wlej bulion i wino, dodaj koncentrat, wrzuć liść laurowy i suszony tymianek, przypraw do smaku.
4. Zapiekaj 2 godziny, dodaj pieczarki i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe posyp świeżym tymiankiem. Podawaj z bagietką lub purée ziemniaczanym.

Kurczak po myśliwsku, we włoskim sosie
Składniki
- 2 nogi kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
- 2/3 szklanki białego wytrawnego
- wina
- 400 g pomidorów z puszki
- łyżeczka oregano
- 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
- świeża bazylia
Sposób przygotowania
1. Nogi podziel na 4 porcje. Rozgrzej oliwę na patelni i zrumień na niej mięso (5 minut). Odłóż je na bok i trzymaj w cieple, a na pozostałym na patelni tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i pieczarki (5 minut).
2. Wlej do warzyw wino i dodaj pomidory, duś kolejne 5 minut. Dodaj mięso, przypraw do smaku i duś pod przykryciem 40 minut (gotowe mięso powinno łatwo odchodzić od kości).
3. Na 10 minut przed końcem duszenia dodaj czarne oliwki. Gotowe danie podawaj z pieczywem, posypane bazylią.