Mięso i sos - para idealna

Gulasz
Gulasz123RF/PICSEL

Gulasz wołowy

Składniki

  • 1 kg miękkiej wołowiny (np. udziec, karkówka)
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • cebula posiekana
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
4 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Do sosu możesz też dodać pieczarki
Do sosu możesz też dodać pieczarki123RF/PICSEL

Bitki wieprzowe w sosie

Składniki

  • cytryna
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g wieprzowiny na bitki (najlepiej szynki lub łopatki)
  • 1 i 1/4 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1/4 szklanki posiekanych listków
  • bazylii
  • sól, pieprz
  • listki bazylii do posypania
4 porcji
Jak zrobić pieczeń rzymską?Interia KulinariaInteria Kulinaria
Wołowina po burgundzku
Wołowina po burgundzku 123RF/PICSEL

Wołowina po burgundzku

Składniki

  • po łyżce oleju i masła klarowanego
  • 800 g wołowiny bez kości, pokrojonej w grubą kostkę
  • 100 g wędzonego boczku, posiekanego
  • ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 2 marchewki
  • cebula
  • łyżka mąki pszennej
  • szklanka bulionu wołowego
  • szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 200 g młodych pieczarek, obranych
  • 2 gałązki świeżego tymianku
4 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na lazanię z wołowinąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Kurczak po myśliwsku
Kurczak po myśliwsku123RF/PICSEL

Kurczak po myśliwsku, we włoskim sosie

Składniki

  • 2 nogi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 250 g pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2/3 szklanki białego wytrawnego
  • wina
  • 400 g pomidorów z puszki
  • łyżeczka oregano
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek, bez pestek
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania

Przepis na gulasz z ciecierzycąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Olivia
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?