Mini quiche z serem i porem

Z łatwo dostępnych i niedrogich składników możesz przygotować eleganckie i smaczne przystawki.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej (typ 405)
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • Sól
  • 100 g masła
  • 500 g pora
  • 10 listków szałwii
  • 2 jajka
  • 100 g śmietany
  • Pieprz
  • 80-100 g sera Cheddar

Oraz: papier do pieczenia, groch do pieczenia na ślepo

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, wymieszać z gorczycą i solą, dodać masło. Wyrobić na gładkie ciasto, ewentualnie dodając 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.

Pora pokroić w krążki i dusić w małej ilości wody przez 6-8 minut, osączyć na sicie. 4 foremki o średnicy ok 12 cm natłuścić, wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać groch do pieczenia na ślepo. Piec w 200 st. C przez 15 minut. Usunąć papier i groch i piec jeszcze 5 minut.

Jajka roztrzepać, dodać, śmietanę, drobno pokrojoną szałwię. Doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć i połowę zmieszać z porem, rozdzielić do foremek i zalać jajkami. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 25-30 minut. Można podawać na zimno lub na ciepło.


Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas