Mini quiche z serem i porem
Z łatwo dostępnych i niedrogich składników możesz przygotować eleganckie i smaczne przystawki.
Składniki:
- 150 g mąki pszennej (typ 405)
- 1 łyżeczka gorczycy
- Sól
- 100 g masła
- 500 g pora
- 10 listków szałwii
- 2 jajka
- 100 g śmietany
- Pieprz
- 80-100 g sera Cheddar
Oraz: papier do pieczenia, groch do pieczenia na ślepo
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, wymieszać z gorczycą i solą, dodać masło. Wyrobić na gładkie ciasto, ewentualnie dodając 1 łyżkę zimnej wody. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
Pora pokroić w krążki i dusić w małej ilości wody przez 6-8 minut, osączyć na sicie. 4 foremki o średnicy ok 12 cm natłuścić, wyłożyć ciastem. Ciasto ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać groch do pieczenia na ślepo. Piec w 200 st. C przez 15 minut. Usunąć papier i groch i piec jeszcze 5 minut.
Jajka roztrzepać, dodać, śmietanę, drobno pokrojoną szałwię. Doprawić solą i pieprzem. Ser pokruszyć i połowę zmieszać z porem, rozdzielić do foremek i zalać jajkami. Posypać pozostałym serem. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 25-30 minut. Można podawać na zimno lub na ciepło.