Reklama

Reklama

MINI TARTALETKI Z KREMEM ORZECHOWO-BANANOWYM I NUTĄ KARMELU

Pomysł na wyśmienity deser

Składniki dla: 12 sztuk

Składniki

  • 500 g orzeszków ziemnych
  • 4 dojrzałe banany + 1 do dekoracji
  • 10 daktyli (opcjonalnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • opakowanie mini babeczek do nadzień słodkich (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania

Orzeszki ziemne obieramy z łupinek, prażymy na suchej patelni aż do uzyskanie lekko brązowego koloru. Wystudzone orzeszki miksujemy w blenderze. Daktyle zalewamy wrzątkiem aż zmiękną, odsączamy i dodajemy zmiksowanych orzeszków ziemnych. Dodajemy 4 obrane i pokrojone w plasterki banany. Blendujemy na gładką masę. Do garnka o grubym dnie wsypujemy cukier , 2 łyżki wody oraz sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, stale mieszając, aż do połączenia składników na gładką masę. Gotujemy aż do uzyskania bursztynowego koloru karmelu. Masę orzechowo-bananową przekładamy do mini babeczek do nadzień słodkich dan cake. Każdą tartletkę dekorujemy plasterkiem banana i polewamy kilkoma kroplami karmelu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje