Reklama

Reklama

Mini wieńce marchewkowe

Ciasto z marchewki jest puszyste, mięciutkie, a do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na mini wieńce marchewkowe.

Mini wieńce marchewkowe z serem kremowym gouda

Składniki

  • 1/2 szklanki pure z marchewki
  • 250 ml mleka lub wody
  • 550 g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 80 g oleju
  • 1 łyżeczka soli

Składniki

  • Opakowanie serka topionego kremowego np. Hochland Gouda z pomidorami i szczypiorkiem w kubku
  • 100 g pure z marchewki

Sposób przygotowania

Mąkę mieszamy z cukrem trzcinowym, suchymi drożdżami oraz solą. Dodajemy mleko, pure z marchewki oraz olej i wyrabiamy ciasto (ciasto będzie dość tłuste, ale nie powinno lepić się do rąk - nie wymaga podsypania). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia. 

Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na prostokąt. Smarujemy łyżką pure z marchewki, na to serkiem kremowym zostawiając po bokach margines 1 cm. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Przecinamy je na pół zaczynając kilka centymetrów od górnej krawędzi. Skręcamy ciasto w spiralę układając przeciętą część na górze. Łączymy dwa końce formując wieniec. Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta. Wieńce delikatnie układamy na papierze do pieczenia zachowując odstępy i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 °C.

Reklama

Smacznego!


INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy