Reklama

Minipizza z bakłażana

Pyszna i błyskawiczna przekąska.

Składniki

  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 10 dag tartego twardego sera (np. mozzarella lub parmezann)

Składniki - sos

  • 40 dag pomidorów
  • 2 ząbki czosnku • ulubione zioła (np. oregano, tymianek)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • listki świeżej bazylii
  • drobno posiekana natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. W garnku rozgrzej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Połowę pomidorów odłóż, natomiast resztę zmiksuj za pomocą blendera. Do sosu pomidorowego dodaj pieprz, sól oraz zioła. 

2. Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Na każdym układaj porcję sosu i pomidorów. Posyp startym serem. Zapiekaj minipizze w temp. 220°C przez około 10 minut. Przed podaniem możesz udekorować je listkami bazylii i posiekaną natką pietruszki.

Dobry Tydzień

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy