Minipizza z bakłażana
Pyszna i błyskawiczna przekąska.

Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 10 dag tartego twardego sera (np. mozzarella lub parmezann)
- sos
- 40 dag pomidorów
- 2 ząbki czosnku • ulubione zioła (np. oregano, tymianek)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listki świeżej bazylii
- drobno posiekana natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzej oliwę. Czosnek przeciśnij przez praskę i zeszklij na rozgrzanym tłuszczu. Połowę pomidorów odłóż, natomiast resztę zmiksuj za pomocą blendera. Do sosu pomidorowego dodaj pieprz, sól oraz zioła. 2. Bakłażany umyj, pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Na każdym układaj porcję sosu i pomidorów. Posyp startym serem. Zapiekaj minipizze w temp. 220°C przez około 10 minut. Przed podaniem możesz udekorować je listkami bazylii i posiekaną natką pietruszki.