Miniptysie z bitą śmietaną
Ptysie można upiec dzień wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniczku. Będą smakowały równie dobrze.
Składniki na 25-30 sztuk:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 szklanka wody
- 12 i ½ dag masła lub margaryny
Na nadzienie:
- 400 ml śmietanki kremówki 36 proc.
- 2-3 łyżki cukru pudru
Na karmel:
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki wody
Przygotowanie:
1. Do rondelka wlej wodę, dodaj tłuszcz, zagotuj. Gdy zacznie wrzeć, zestaw z ognia i wsyp przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką. Rondelek ponownie postaw na ogniu. Nie przerywając mieszania, podgrzewaj tak długo, aż masa stanie się szklista i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Gdy przestygnie, dodawaj po jednym jajku, miksując, aż składniki ciasta dokładnie się połączą.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj okrągłe porcje ciasta, zachowując odstępy (ciasto w czasie pieczenia urośnie). Piecz 20-30 min w temp. 200° C. Wystudź.
3. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dosypując cukier puder. Ptysie nakłuj od spodu czubkiem noża lub patyczkiem do szaszłyków. Bitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego i nadziej nią ptysie.
4. Do garnka z grubym dnem wsyp cukier, wlej wodę. Gotuj 15-20 min na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i powstanie jasnobursztynowy karmel. Ptysie maczaj w karmelu i układaj na paterze. Z pozostałego karmelu zrób nitki zanurzając w nim widelec i owijając ciągnący się karmel wokół ptysiowej wieży. Przygotowanie: 120 minut Sztuka: 140 kilokalorii